Antena Meniu Search
x

Proteste ample în Franța, ale vestelor galbene. 90 de mii de polițiști și jandarmi mobilizați

Noi proteste de amploare ale vestelor galbene aau loc sâmbătă în Franța, iar măsurile de securitate ale autorităților sunt excepționale. 90 de mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în orașele țării, pentru a preveni sau contracara violențele.

Noi proteste de amploare ale vestelor galbene au loc sâmbătă în Franța, iar măsurile de securitate ale autorităților sunt excepționale. 90 de mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în orașele țării, pentru a preveni sau contracara violențele.

(Actualizare ora 12.20): Peste 480 de protestatari au fost reținuți în urma confruntărilor. Dintre aceștia, 280 au ajuns în arest, transmit autoritățile franceze. Premierul Franței, Edouard Philippe, a lăudat modul cum au intervenit forțele de ordine, calificându-l drept ”remarcabil”.

(Actualizare ora 12.00): În centrul Parisului s-au înregistrat cofruntări sporadice între jandarmerie și protestatari. Vestele galbene au cântat imnul Franței și au scandat: ”Macron, demisia!”.

Urmăriți Live desfășuarea evenimentelor din Paris:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

(Actualizare ora 11:30): Primele incidente s-au înregistrat deja la Paris. În zona Arcului de Triumf, un grup masiv de veste galbene a intrat în conflict cu jandarmeria. Forțele de ordine au blocat mai multe străzi și au tras cu gaze lacrimogene.

Noile proteste ale vestelor galbene sunt considerate cu un risc ridicat de a degenera în violențe, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni. De altfel, autoritățile au anunțat că deja 300 de persoane au fost arestate sâmbătă dimineață, la primele ore ale manifestațiilor.

Măsuri de securitate excepționale

Guvernul a decis să mobilizeze 89 de mii de membri ai forțelor de securitate, în orașele țării unde se anunță manifestații.

Doar în Paris, care a fost scena unor confruntări violente la precedentele demonstrații, au fost desfășurați 8000 de polițiști și jandarmi.

În capitala Franței au fost aduse inclusiv mașini blindate de intervenție, specializate în distrugerea baricadelor, pentru a interveni în cazul escaladării tensiunilor.

Mașină blindată pentru spargerea baricadelor

Avertisment MAE pentru români

Ministerul de Externe de la București a transmis o avertizare pentru românii din Franța. MAE le recomandă să evite centrul Parisului, care a fost scena principalelor proteste ale vestelor galbene.

De asemenea, MAE avertizează și asupra riscului ca unele drumuri să fie blocate în Franța, tot din cauza manifestațiilor.

Ce vor vestele galbene

Mișcarea vestelor galbene a luat amploare în ultimele săptămâni, cu o serie de manifestații contra deciziei guvernului și a Președintelui Emmanuel Macron de a mări prețul carburanților.

În urma a 3 săptămâni de proteste, care s-au soldat cu violențe, guvernul francez a făcut pasul înapoi și a renunțat la scumpirea combustibilului, cel puțin pe o durată de 6 luni. Însă vestele galbene au venit deja cu alte cereri și au anunțat noi proteste pentru sâmbătă.

Grupurile care fac parte din mișcarea vestelor galbene au cereri diferite: vor măriri de salarii, reduceri de taxe, pensii mai mari, facilități pentru studenți, iar unii cer chiar demisia președintelui Franței. De altfel, unii protestatari îl numesc pe Emmanuel Macron drept ”Președintele bogaților”.

Suport popular pentru vestele galbene

Manifestațiile, care au un solid suport popular în Franța, au avut loc într-un moment în care popularitatea Președintelui Emmanuel Macron e la cele mai joase cote: doar 23% dintre francezi mai susțin politicile președintelui, arată sondajele de opinie.

După ce a evitat în ultimele zile să iasă la rampă, Emmanuel Macron e așteptat să facă declarații săptămâna viitoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Proteste ample în Franța, ale vestelor galbene. 90 de mii de polițiști și jandarmi mobilizați