Protestele din Franța au blocat livrările unor rafinării. Autoritățile au trimis poliția pentru a prelua controlul instalațiilor
Livrările mai multor rafinării franceze erau în continuare blocate, marţi, din cauza grevelor din ultimele două săptămâni, care au întrerupt producţia şi alimentarea cu energie, în timp ce încercările de rechiziţionare a lucrătorilor de la depozitul Fos au declanşat conflicte cu poliţia, transmite Reuters. Grevele fac parte dintr-o mişcare la nivel naţional împotriva schimbărilor din sistemul de pensii, inclusiv creşterea vârstei de pensionare în Franţa cu doi ani, până la 64 de ani, care a fost impusă de preşedintele Emmanuel Macron fără un vot în Parlament. Preşedintele Macron încearcă să depăşească disputele cu noi reforme, în săptămânile următoare, după ce guvernul său abia a supravieţuit luni unor moţiuni de cenzură privind decizia de a impune aplicarea proiectului de lege a pensiilor, transmite news.ro.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Guvernul francez a luat măsuri pentru a ordona lucrătorilor să reia operaţiunile la depozitul Fos, operat de Depozitele de gaze din Fos (DPF), a declarat ministrul Clement Beaune. Rechiziţia este pentru trei angajaţi pe tură şi este valabilă timp de 48 de ore, după cum va fi necesar, a spus ministerul francez al Energiei. La Fos au izbucnit violenţe, după ordinul de rechiziţie, şi trei poliţişti au fost grav răniţi, BFM TV arătând rafinăria învăluită în gaze lacrimogene, în timp ce unii demonstranţi au aruncat cu obiecte în poliţişti.
Staţiile de combustibili sunt în general bine aprovizionate la nivel naţional, dar se acumulează tensiuni în aprovizionare în unele regiuni din sudul Franţei, a declarat ministrul Energiei Agnès Pannier-Runacher. Rezervele strategice de combustibil au fost utilizate ”în mod ţintit” de la începutul lunii martie, a spus Ministerul Energiei. Oficialii nu au oferit detalii despre lipsuri, spunând că stocurile strategice sunt date confidenţiale.
Probleme pentru rafinării
Livrările au fost, de asemenea, întrerupte la rafinăria Port-Jerome Gravenchon, operată de filiala ExxonMobil, Esso, care a avut producţia redusă în funcţie de furnizarea de ţiţei de la terminalul Le Havre, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Încărcarea produselor combustibile la Fos este încă afectată, iar producţia este, de asemenea, ajustată, a adăugat purtătorul de cuvânt. Rafinăria din Normandia, operată de grupul petrolier TotalEnergies, va fi închisă marţi din cauza grevei, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, în timp ce acţiunea grevistă împotriva modificărilor pensiilor se întinde până la a 14-a zi.
Întreruperile producţiei la alte rafinării operate de TotalEnergies au rămas neschimbate, a adăugat purtătorul de cuvânt. În ceea ce priveşte energia electrică, capacitatea energetică a Franţei a fost redusă cu 15,6 gigawaţi (GW) din cauza grevelor de la centralele nucleare, termice şi hidroelectrice, a declarat un oficial al sindicatului. Aceasta a echivalat cu 28% din alimentarea cu energie electrică din Franţa de marţi dimineaţa, au arătat datele operatorului de reţea RTE.
Cu toate acestea, Franţa a exportat 1,6 GW către vecini, au arătat datele RTE, sugerând că oferta internă este suficientă pentru a satisface cererea. Întreţinerea a fost, de asemenea, blocată la 11 reactoare franceze, inclusiv la reactorul Penly 1, care s-a dovedit a avea fisuri de coroziune sub tensiune luna aceasta, a adăugat purtătorul de cuvânt al CGT.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰