Antena Meniu Search
x

Video "Pur și simplu, totul ardea aici". Lupta cu flăcările pare o bătălie fără sfârşit în Grecia. Au rămas în urmă peisaje dezolante, ruine și cenușă

E a patra zi de Infern în Grecia! Lângă Atena, flăcările uriaşe au scos oamenii din case! Zeci de hectare de pădure, maşini şi locuinţe au fost făcute scrum! Şi ce e mai rău urmează! Un nou val de căldură extremă va lovi ţara în următoarele zile! De azi, încă 40 de salvatori români intră în lupta cu flăcările. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 20.07.2023, 19:34

Vezi și

Bogdan Dinu, reporter Observator: Şapte echipaje de pompieri români se îndreaptă către un incendiu, într-o localitate aflată la aproape la 60 de kilometri de Atena. Îi urmăm şi noi!

Lupta cu flăcările pare o bătălie fără sfârşit. La vest de Atena, incendiile au înroşit orizontul. De jur împrejur - fumul dens anunţă prăpădul.

Zeci de hectare făcute scrum

În Mandra, localnicii au fugit îngroziţi din calea focului.

Pe acelaşi subiect

Varvara Paraskevopoulou, localnic: Am văzut focul cum se apropia. Nu erau echipe de pompieri, nu s-au luat măsuri de protecție. Am făcut ce am putut singuri.

În urma incendiilor, a rămas dezastrul. Pe zeci de hectare - pădurile, casele şi maşinile oamenilor s-au făcut scrum.

Alexios Sapkin, localnic: Pur și simplu, totul ardea aici. Cumva, fratele meu și cu mine am reușit să trecem și am folosit încet tot ce aveam aici - găleți, robinete.

Varvara Paraskevopoulou, localnic: După cum veți vedea mai sus, trei-patru case, reședințe și spații de depozitare au fost arse în totalitate. A fost o casă care a fost arsă complet, inclusiv animale și mașini. Totul.

Cu noi focare care apar zi de zi, pompierii greci, români, bulgari şi maltezi răzbesc cu greu. Deşi au sprijin şi din aer. Astăzi, Uniunea Europeană a suplimentat numărul salvatorilor cu alţi 220 de pompieri din România, Polonia şi Slovacia.

Ioannis Artopoios, purtătorul de cuvânt al pompierilor din Grecia: Condițiile rămân dificile. Toate forțele de protecție civilă în cooperare cu regiunile și municipalitățile țării depun eforturi semnificative pentru a stinge incendiile.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Puţin mai devreme, am primit o alertă de tipul Ro-Alert, doar că venită de la autorităţile din Grecia. Ni se spune că suntem foarte aproape de un focar şi că ar fi bine să ne retragem pentru a rămâne în siguranţă.

La 40 de kilometri de Atena, totul este doar cenuşă.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Suntem în localitatea Stefani, undeva la 45 de kilometri de Atena. Ce vedeţi în spatele meu, în urmă cu câteva zile era o pădure. Acum, totul este pârjolit. Focul a distrus totul, nu mai este nimic. Mai sunt câţiva copaci, sunt morţi. Sunt în continuare elicoptere pe cer care verifică unde mai sunt focare şi încearcă să le stingă.

Focul a distrus din temelii şi o rafinărie.  Incendiile s-au mai domolit, dar pericolul nu a trecut.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Sub privirile grecilor, pompierii români dau adevărată dovadă de curaj şi de profesionalism. Încearcă să coboare undeva jos, în vale, pentru a stinge focarele. Este însă o zonă foarte inaccesibilă. Motiv pentru care acţionează trei elicoptere de stingere.

Maior Andrei Iancu, coordonator pompieri: Şi eu cât şi membri modului suntem bine, ne bucurăm că am primit forţe şi mijloace în sprijin, astfel putem rula oamenii, avem parte şi de odihnă.

Reprezentant al pompierilor greci: Orice ajutor este binevenit şi ne ajută să prevenim problemele care vin odată cu incendiile. Împreună cu colegii români încercăm să lichidăm focarele.

Locotenentul Adrian Buciu este la prima misiune în Grecia. 

Locotenent Adrian Buciu, ISU Sibiu: Atmosfera este una destul de grea. Temperatura, mult mai ridicată faţă de cea de la noi din ţară.

Un nou val de căldură va aduce temperaturi extreme în Grecia în acest sfârşit de săptămână.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » "Pur și simplu, totul ardea aici". Lupta cu flăcările pare o bătălie fără sfârşit în Grecia. Au rămas în urmă peisaje dezolante, ruine și cenușă