Antena Meniu Search
x

Putin: Avionul Il-76 a fost doborât cu un Patriot american. Ucrainenii l-au lovit accidental

Război în Ucraina. Avionul rusesc Il-76, prăbuşit în Belgorod în urmă cu o săptămână şi despre care Moscova spune că avea la bord prizonieri ucraineni, a fost doborât cu un sistem american Patriot, a declarat Vladimir Putin.

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 17:24

Putin: Avionul Il-76, cu prizonieri ucraineni la bord, a fost doborât cu un Patriot american. Ucrainenii l-au lovit accidental
Putin: Avionul Il-76, cu prizonieri ucraineni la bord, a fost doborât cu un Patriot american. Ucrainenii l-au lovit accidental - Profimedia

Vladimir Putin a declarat miercuri că avionul Iliuşin Il-76, prăbuşit pe 24 ianuarie în Belgorod, lângă frontiera cu Ucraina, a fost doborât cu un sistem Patriot din care au fost lansate două rachete antiaeriene. Potrivit liderului de la Kremlin, acesta este rezultatul investigaţiei ruse. 

Conform explicaţiei oficiale a Kremlinului, care până în prezent nu a fost susţinută de dovezi, avionul transporta 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie daţi la schimb în acea zi pentru prizonieri ruşi deţinuţi de Kiev. "Avionul a fost doborât - acest lucru a fost stabilit deja în mod cert - de sistemul american Patriot. O investigaţie a stabilit deja acest lucru", a spus Putin.

Putin a mai spus că nu știe și nu înțelege de ce ucrainenii au doborât avionul în care se afla personalul lor militar. Liderul rus a insistat totuşi că ucrainenii l-au doborât accidental, dar a spus că şi neglijenţa "este tot o crimă".  Putin pretinde că Rusia vrea o anchetă internațională, dar nicio organizaţie externă nu doreşte să o facă. El susţine că nici presa din Occident nu mai scrie despre acest subiect. 

Preşedintele rus a mai transmis că este necesar ca linia frontului să fie împinsă la o distanță suficientă care să protejeze teritoriul Rusiei de bombardamente cu arme occidentale. Forțele armate ucrainene trag asupra civililor pentru a distrage atenția de la eșecurile contraofensivei și pentru a provoca Federația Rusă la acțiuni de răzbunare, a mai spus Putin. 

Pe acelaşi subiect

Ucraina: Rusia nu este dispusă să predea trupurile soldaţilor ucraineni

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a admis din nou marţi posibilitatea ca Rusia să-i fi utilizat drept scuturi umane pe cei 65 de prizonieri de război ucraineni şi a declarat că Moscova nu şi-a manifestat disponibilitatea de a preda părţii ucrainene trupurile neînsufleţite ale acestora.

"În acest moment, nu există nicio dorinţă (din partea Moscovei) de a preda trupurile neînsufleţite", a declarat purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, care a subliniat, de asemenea, că la ora actuală Kievul nu are mai multe dovezi decât declaraţiile oficiale ruse că prizonierii de război care urmau să fie predaţi la schimb în 24 ianuarie, când s-a întâmplat tragedia, se aflau la bordul avionului prăbuşit.

Iusov a declarat că, potrivit versiunii ruse, avionul a fost încărcat la "o treime" din capacitatea sa. GUR consideră că este posibil ca avionul de transport militar doborât să fi fost încărcat doar cu arme, pentru că acest avion este destinat acestui tip de transport, a adăugat el. O altă ipoteză căreia GUR îi acordă credibilitate este cea potrivit căreia Il-76 transporta simultan "muniţie şi oameni" şi că Rusia s-a folosit de prizonierii de război ucraineni ca de nişte "scuturi umane", potrivit aceluiaşi oficial. "Trebuie investigat cu atenţie", a spus Iusov într-o intevenţie la postul de televiziune local Suspilne.

Autorităţile ucrainene nu au negat doborârea avionului şi au recunoscut că un schimb de prizonieri era planificat în aceeaşi zi. Kievul a subliniat, de asemenea, că avioanele militare care survolează zonele din apropierea frontierei sunt o ţintă legitimă şi a reproşat Rusiei că nu a comunicat că prizonierii urmau să fie transferaţi la locul de schimb pe această cale. Rusia susţine că Ucraina a fost avertizată cu 15 minute înainte de doborâre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Putin: Avionul Il-76 a fost doborât cu un Patriot american. Ucrainenii l-au lovit accidental