Antena Meniu Search
x

"Putin este o insectă care se hrăneşte cu sânge." Reacţia echipei lui Navalnîi după ce Putin i-a rostit numele pentru prima dată în 11 ani

Vladimir Putin a confirmat că a fost de acord ca Alexei Navalnîi să fie eliberat în cadrul unui schimb de deţinuţi, cu condiţia de a nu se întoarce niciodată în Rusia. Liderul de la Kremlin a numit moartea sa un "eveniment trist" și a spus că şi în Statele Unite mor oameni în închisori. "Ce ticălos cinic şi mincinos", a reacţionat jurnalista Maria Pevchikh, o colaboratoare a fostului disident. "Putin este o insectă care se hrăneşte cu sânge", a comentat şi Leonid Volkov. 

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 12:16

"Putin este o insectă care se hrăneşte cu sânge" Reacţia echipei lui Navalnîi după ce Putin i-a rostit numele pentru prima dată în 11 ani
"Putin este o insectă care se hrăneşte cu sânge" Reacţia echipei lui Navalnîi după ce Putin i-a rostit numele pentru prima dată în 11 ani - Profimedia

Vladimir Putin a declarat la o conferinţă de presă la Moscova după victoria sa în alegerile prezidenţiale, însoţite de acuzaţii de manipulare, că deja îşi dăduse acordul ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul unor cetăţeni ruşi închişi în state din Occident. Presa occidentală, dar şi ce rusă au remarcat imediat că Putin i-a rostit pentru prima dată la televizor numele opozantului rus. 

Putin, întrebat dacă asta numeşte el democraţie, a răspuns: Asta e viața​

Jurnalistul Kier Simmons (NBC): "Jurnalistul Evan Gershkovich (n.r. jurnalist al Wall Street Journal, arestat în Rusia sub acuzaţie de spionaj) a trăit aceste alegeri în închisoare. Boris Nadezhdin, care se opune războiului  dumneavoastră din Ucraina, nu a fost lăsat să candideze la aceste alegeri împotriva dumneavoastră, iar Alexei Navalnîi a murit într-una dintre închisorile dumneavoastră în timpul campaniei electorale. Domnule președinte, asta numiți democrație?"

Vladimir Putin: "Asta e viața. Domnul Nadejdin nu a luat parte la această campanie electorală  în primul rând pentru că rezultatul muncii sale a fost nesatisfăcător în timpul pregătirii pentru aceste alegeri. Probabil că era necesar să lucrăm mai activ cu susținătorii noștri, pentru a evita greșelile, pentru a preveni falsificarea buletinelor de vot etc. Totodată, din câte știu, tocmai acesta a fost motivul, că nu a fost strâns numărul necesar de semnături pentru a putea participa la vot. Cât despre domnul Navalnîi. Da, a murit. Este întotdeauna un eveniment trist. Ei bine, au fost şi alte cazuri de oameni care au murit în închisoare. Nu s-a întâmplat asta şi în SUA? S-a întâmplat de mai multe ori.

Pe acelaşi subiect

Apropo, vă spun ceva surprinzător, cu câteva zile înainte de moartea domnului Navalnîi, niște colegi, nu membri ai administrației, mi-au spus că există ideea de a-l elibera pe domnul Navalnîi la schimb cu niște oameni care sunt în închisoare în țările occidentale. Mă crezi sau nu. Persoana care mi-a spus acest lucru, nici nu a terminat de vorbit, că i-am spus imediat că sunt de acord. Dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. (Am fost de acord) doar cu o condiție: să-l eliberăm la schimb și să nu se mai întoarcă (n.r. Rusia), să-l lăsăm să stea acolo (n.r. în afara Rusiei). Ei bine, se mai întâmplă, nu se poate face nimic în privința asta. Asta-i viata."

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacţia colaboratorilor lui Navalnîi: Putin este un ticălos cinic şi mincinos

Maria Pevchikh, membră a Fundației Anticorupție şi o asociată a lui Navalnîi a condamnat în termeni duri declaraţia lui Putin. "Nu am cuvinte. Ce ticălos cinic şi mincinos. De neimaginat", a reacţionat ea, potrivit Meduza. O reacţie similară a avut şi jurnalistul şi activistul rus Georgy Alburov: "Dacă fiecărui criminal în serie i s-ar permite să vorbească la o conferință de presă în loc să fie judecat, așa ar arăta".

Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a numit "cinică" declaraţia lui Putin făcută la o lună după moartea opozantului. Putin şi-a ucis de fapt adversarul, a mai spus Volkov, descriindu-l pe Putin drept "o insectă care se hrăneşte cu sânge".

"A confirmat schimbul și apoi a ordonat imediat uciderea sa" a comentat şi avocatul şi politicianul Ivan Zhdanov, directorul Fundaţiei Anticorupţie. 

Telenovela eliberării lui Alexei Navalnîi 

Tabloidul german Bild a dezvăluit primul, pe 18 februarie, a doua zi după vestea morţii lui Alexei Navalnîi, că exista un plan de eliberare al fostului disident iar la negocieri erau implicate Moscova, Washingtonul şi Berlinul.

Jurnalista Maria Pevchikh a confirmat pe 26 ianuarie că existau planuri ca Alexei Navalnîi să fie eliberat la schimb cu Vadim Krasikov, agent rus condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen Zelimkhan Khangoshvili, dar apoi Vladimir Putin a decis să-l omoare pe Navalnîi pentru că nu a vrut să-l vadă liber.

Potrivit ei, echipa lui Navalnîi a reușit să obțină aprobarea pentru un plan de schimb pentru prima dată în primăvara lui 2023, ulterior a uşuat, iar apoi din nou în decembrie. Roman Abramovici a fost cel care i-a propus lui Putin planul, a spus ea.

În interviul cu Tucker Carlson, difuzat pe 8 februarie, Putin a lăsat să se înțeleagă că este dispus să aprobe eliberarea lui Evan Gershkovich în schimbul eliberării lui Krasikov. Putin nu l-a menționat atunci pe Navalnîi în contextul schimbului.

Potrivit Financial Times, Statele Unite și Germania au discutat despre un posibil schimb, dar Washingtonul nu a făcut o propunere oficială. În săptămânile de dinainte de moartea lui Navalnîi au existat negocieri ca Rusia să-i  elibereze pe Gershkovich, Navalnîi și Paul Whelan (un alt american arestat şi condamnat în Rusia pentru spionaj) în schimbul lui Krasikov.  

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a dezvăluit, pe surse, că negocierile erau atât de avansate încât guvernul german a fost "foarte șocat" de vestea morții lui Navalnîi. Şi The New York Times a confirmat existenţa unor discuţii de eliberare a lui Navalnîi, Gershkovich și Whelan la schimb cu Krasikov, dar negocierile nu erau în stadiul final, așa cum a susținut Maria Pevchikh.

Potrivit publicaţiei americane nu este clar cât de dispuse erau Rusia și Germania să încheie o astfel de înțelegere. Navalnîi știa despre discuții, dar nu era la curent cu toate detaliile. Şi CNN a relatat că discuțiile despre un schimb de deţinuţi erau în stadii incipiente. 

Reuters a relatat şi ea pe surse că Navalnîi, Gershkovich și Whelan ar fi urmat să fie eliberaţi la jumătatea lunii februarie şi a confirmat declaraţia lui Maria Pevchikh că omul de afaceri Roman Abramovici a participat la negocieri.

Potrivit autorităţilor ruse, Navalnîi a murit, la 47 de ani, într-o colonie penală din regiunea arctică pe 16 februarie. Circumstanţele morţii sale nu au fost clarificate. În 2020, el a supravieţuit unei tentative de otrăvire. Văduva sa, Iulia Navalnaia, susţine că soţul ei a fost ucis în penitenciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » "Putin este o insectă care se hrăneşte cu sânge." Reacţia echipei lui Navalnîi după ce Putin i-a rostit numele pentru prima dată în 11 ani