Antena Meniu Search
x

RĂSTURNARE de situaţie în cazul exploziei de la Sankt Petersburg: Autorul atacului NU A VRUT să se arunce în aer

Noi informaţii apar în ancheta privind atentatul terorist de la metroul din sankt Petersburg, soldat cu moartea a 14 oameni şi rănirea a peste 50, scrie presa rusă.

Noi informaţii apar în ancheta privind atentatul terorist de la metroul din Sankt Petersburg, soldat cu moartea a 14 oameni şi rănirea a peste 50, scrie presa rusă.

Potrivit site-ului www.vesti.ru, există indicii că presupusul atacator nu era "sinucigaş" şi că de fapt a fost folosit de cei cu care lucra ca "o bombă vie".

"Există indicii că nu se dorea compromiterea lui Akbarjon Djalilov, dar că, până la urmă, complicii acestuia au decis să-l folosească ca pe o bombă vie", a declarat o sursă apropiată anchetei, pentru Interfax.

Potrivit acesteia, este posibil ca rolul iniţial stabilit pentru Akbarjon Djalilov să fie acela de a realiza bombele şi de a le plasa în locuri publice, acestea urmând să fie detonate, de la distanţă, cu un telefon mobil.

"Comportamentul său din ultima perioadă, precum şi faptul că acesta a fost racolat recent, nu se încadrează în profilul de sinucigaş. Pentru a ajunge în acest punct este nevoie de o perioadă mai lungă de timp", a precizat sursa citată.

Anchetatori ruşi au arestat, joi, mai multe persoane pe care le suspectează de legături cu presupusul autor al atacului sinucigaş de la metroul din Sankt Petersburg de luni şi au găsit elemente ale unui dispozitiv exploziv într-un apartament în care aceştia locuiau,.

Comitetul rus de anchetă a anunţat că suspecţii sunt locuitori din foste ţări sovietice din Asia Centrale ca cea din care provine presupusul atacator, Akbarjon Djalilov, care s-a născut în Kîrgîzstan.

Aceste ţări sărace, cu populaţii predominant musulmane din Asia Centrală sunt considerate un teren fertil pentru Statul Islamic, iar mii de locuitori din regiune s-au alăturat grupării jihadiste în Siria şi Irak.

Comitetul, însărcinat cu cele mai importante anchete penale, a anunţat că anchetatorii au găsit, de asemenea, obiecte care vor ajuta în avansarea anchetei, în urma percheziţiei într-o locuinţă de la periferia de est a Sankt Petersburgului.

Agenţiile ruse de presă scriu că agenţiile cu atribuţii în domeniul aplicării legii au arestat trei persoane.

Arestările de joi au loc la o zi după ce agenţii ruse în domeniul securităţii au reţinut opt migranţi din Asia Centrală suspectaţi că acţionau ca recrutori ai Statului islamic şi aripii Al-Qaida în Siria. Anchetatorii nu au găsit însă, imediat, vreo probă a implicării lor în atentatul din metrou.

Nimeni nu a revendicat atacul din metrou, însă trenuri şi avioane ruse au fost vizate de atacuri cu bombă jihadiste.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » RĂSTURNARE de situaţie în cazul exploziei de la Sankt Petersburg: Autorul atacului NU A VRUT să se arunce în aer