Antena Meniu Search
x

RĂZBOI TOTAL împotriva ISIS! Cum a reuşit liderul organizaţiei teroriste să scape în ultimul moment. Cine este Abu Bakr al-Baghdadi

Liderul organizaţiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reuşit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forţele care luptă pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate citate de Sputnik News.

Liderul organizaţiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reuşit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forţele care luptă pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate citate de Sputnik News.

"Al-Baghdadi a scăpat în ultimul moment de un raid aerian vizând o reuniune a comandanţilor la Mosul”, au spus sursele citate, fără a preciza dacă raidul a fost desfăşurat de forţele irakiene sau de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite.

Mişcările lui al-Baghdadi sunt cunoscute numai de apropiaţii săi. Acesta se mută constant între Irak şi Siria, pentru a evita raidurile aeriene.

Operaţiunea militară de eliberare a oraşului irakian Mosul de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic, plănuită de mai multe luni, a început, a anunţat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi.

Circa 30.000 de militari irakieni şi kurzi luptă în prezent împotriva a 3.000-4.500 de militanţi ISIS.

Oraşul Mosul este ultimul fief ISIS din Irak.

Cine este Abu Bakr al-Baghdadi

Al-Baghdadi, în vârstă de 44 de ani, pe adevăratul său nume Ibrahim Awwad Ibrahim Ali Muhammad al-Badri al-Samarrai, s-a născut în oraşul irakian Samarra. 

Un erudit religios timid în tinereţe, al-Baghdadi ar fi trăit aproximativ zece ani într-un cartier sărac din Bagdad. El ar fi obţinut un doctorat în studii islamice la Universitatea din Bagdad. 

În februarie 2004, al-Baghdadi a fost arestat de forţe americane în apropiere de Fallujah. A fost încarcerat la Camp Bucca pentru o scurtă perioadă de timp, dar a fost eliberat în acelaşi an ca "deţinut de nivel inferior".

În 2010 a devenit liderul Al-Qaida în Irak (AQI) - o organizaţie cunoscută la vremea respectivă şi sub numele de Statul Islamic al Irakului - după moartea liderului acesteia, Abu Omar al-Baghdadi, predecesorul său. În 2013, în plin război civil sirian, şi-a extins operaţiunile în Siria.

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul suprem al ISIS

La 8 aprilie 2013, al-Baghdadi a anunţat formarea Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

În 2014, SIIL şi-a anunţat ambiţia de a institui un califat la nivel mondial, condus de al-Baghdadi - "califul Ibrahim". SIIL şi-a schimbat totodată numele în Statul Islamic (ISIS).

Statul Islamic a ameninţat ulterior Occidentul, într-o înregistrare audio. În acest mesaj, jihadiştii îi ameninţă pe non-musulmanii "necredincioşi" că Statul Islamic va mărşălui la Roma şi că va înfiinţa un stat islamic în întregul Orient Mijlociu şi Europa. Gruparea îi îndeamnă totodată pe musulmanii din întreaga lume să vină în noul stat islamic.

Într-o înregistrare video, al-Baghdadi se proclama, câteva luni mai târziu, liderul mondial al musulmanilor.

Sub conducerea sa, Statul Islamic a cucerit ample teritorii în Irak şi Siria.

La începutul verii, gruparea deţinea controlul asupra unor zone în care se aflau 2,8 milioane de oameni şi în care aplica o interpretare strictă a shariei.

Ulterior, mişcarea a pierdut o mare parte a acestor teritorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » RĂZBOI TOTAL împotriva ISIS! Cum a reuşit liderul organizaţiei teroriste să scape în ultimul moment. Cine este Abu Bakr al-Baghdadi