Antena Meniu Search
x

Regele Albert al Doilea si-a luat ramas bun intr-un discurs emotionant

Belgienii vor avea, de astazi, un nou suveran. Regele Albert al Doilea renunta la coroana dupa douazeci de ani de domnie, pentru a-i lasa locul fiului sau, printul mostenitor Philippe

Vezi și

Albert al Doilea a ales, pentru abdicare, ziua nationala a Belgiei, cand, prin traditie, suveranul se adreseaza poporului. Mesajul sau de ieri a fost ultimul rostit in calitate de rege. "Timp de 20 de ani, pana in aceste zile, m-ati incurajat, prin marturiile voastre de simpatie, in misiunea care mi-a revenit. Va multumesc calduros".

Discursul rostit atat in franceza, cat si in olandeza a insistat asupra unitatii statului belgian. Aceasta in conditiile in care separatistii flamanzi au ajuns prima forta politica din Flandra, iar disputele cu comunitatea francofona sunt tot mai aprinse.

Albert al Doilea i-a asigurat pe belgieni ca, impreuna cu regina Paola, va continua sa se implice, cu discretie, in bunul mers al tarii. El a adaugat ca are incredere deplina in mostenitorul sau, viitorul rege Philippe.

In varsta de 53 de ani, printul Philippe a studiat la Oxford si Stanford si s-a instruit ca pilot in fortele aeriene belgiene. Se credea ca el va urca pe tron inca de acum 20 de ani, la moartea unchiului sau, regele Baudouin. Dar atunci s-a considerat ca nu este inca pregatit, asa ca tatal sau a preluat coroana. Intre timp, Philippe s-a casatorit cu printesa Mathilde, care i-a daruit patru copii si, potrivit sondajelor, este chiar mai populara decat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Regele Albert al Doilea si-a luat ramas bun intr-un discurs emotionant