Antena Meniu Search
x

Reportaj NYT în România. Ce misiune au trupele americane de la baza Kogălniceanu, aflate la doar 7 minute de un zbor de rachetă rusească

Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina a forțat statele NATO să adopte noi strategii pentru a-și asigura securitatea. Astfel, pe lângă creșterea cheltuielilor pentru apărare, liderii alianței au decis și trimiterea de trupe pe flancul de est. Printre acestea se numără și Divizia 101 aeropurtată a armatei SUA, staționată într-o bază din România aflată la doar 7 minute de un zbor de rachetă rusească. Această misiune este considerată un model al modului în care americanii încearcă să prevină extinderea conflictului, notează New York Times.

de Redactia Observator

la 03.01.2023, 13:15

Reportaj NYT în România. Ce misiune au trupele americane de la baza Kogălniceanu, aflate doar 7 minute de un zbor de rachetă rusească - Hepta

"Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale", a explicat șeful Statului Major al armatei SUA, generalul James C. McConville,  într-un interviu la jumătatea lunii decembrie.

Desfășurarea de trupe din România are rolul de reaminti elitei politice de la Moscova, parte a angajamentul lui Joe Biden de a apăra "fiecare centimetru" din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele Vladimir Putin al Rusiei să escaladeze conflictul. Dar organizarea de exerciții comune este, de asemenea, o modalitate de a se asigura că aliații din sud-estul Europei sunt pregătiți pentru orice eventualitate.

Nu este clar ce fel de prezență militară vor avea Statele Unite în România în viitorul mai îndepărtat. Pentagonul va decide în curând dacă va menține numărul de trupe americane și ofițeri din țara noastră. Unii membri ai Congresului sunt îngrijorați de costul de a răspunde solicitărilor continue de sprijin ale Ucrainei. Liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a sugerat în octombrie că partidul său nu este dispus să ofere un "cec în alb" Kievului.

Ce misiune au trupele americane din România?

Pe acelaşi subiect

Susținătorii menținerii unei prezențe puternice în Europa de Est au indicat invazia Rusiei în Ucraina ca dovadă că Statele Unite și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova.

"Aceasta este una dintre cele mai importante lecții pe care trebuie să le învățăm din situația din Ucraina", a declarat  Seth Moulton, membru al Congresului. "Când ne uităm la celălalt scenariu care s-ar putea desfășura, cum ar fi Ucraina, în Pacific cu China și Taiwan, trebuie să ne asigurăm că descurajarea are succes", a adăugat el.

Numărul și nivelul de comandă al forțelor americane aflate în prezent în România sunt suficiente, a spus el, pentru a descuraja acțiunile ostile, explică generalul McConville. Totuși, el nu a prezis ce ar putea face administrația Biden în România, dar, în linii mari, a spus că trupele de la baza "Mihail Kogălniceanu" "au făcut într-adevăr o diferență și cred că vom continua să oferim aceste capabilități după cum este necesar".

A avea un comandant de divizie și trupe atât de aproape de granița cu Ucraina este mai mult decât un gest simbolic  a declarat Becca Wasser, analist de război la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. Această poziționare permite luarea unor decizii rapide cu privire la poziția a mii de trupe și arme în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Reportaj NYT în România. Ce misiune au trupele americane de la baza Kogălniceanu, aflate la doar 7 minute de un zbor de rachetă rusească