Antena Meniu Search
x

Richard al III-lea, funeralii pe masura rangului său, la peste 500 de ani după moarte

Regele Angliei, Richard al Treilea, şi-a găsit, în sfârşit, un loc de veci pe măsura rangului său, la peste 500 de ani după moarte. Osemintele sale, descoperite acum trei ani întâmplător la Leicester, au fost îngropate, cu tot fastul cuvenit, în catedrala aceluiaşi oraş

Vezi și

Regele Angliei, Richard al Treilea, şi-a găsit, în sfârşit, un loc de veci pe măsura rangului său, la peste 500 de ani după moarte. Osemintele sale, descoperite acum trei ani întâmplător la Leicester, au fost îngropate, cu tot fastul cuvenit, în catedrala aceluiaşi oraş

Descris de Shakespeare ca o încarnare a răului, Richard al Treilea continuă, şi astăzi, să-i fascineze atât pe istorici cât şi pe oamenii de rând.

Ceremonia funebră din catedrala de la Leicester i-a adus lui Richard al Treilea onorurile care au lipsit la moartea sa, în 1485. Regele a fost ucis în bătălia care a pus capăt sângerosului Război al celor Două Roze, între familiile York şi Lancaster, care-şi disputau coroana Angliei. A fost îngropat în grabă şi, multă vreme, mormântului i s-a pierdut urma. Acum, funeraliile au fost conduse de capul bisericii anglicane, arhiepiscopul de Canterbury.

La ceremonie au asistat membri ai actualei familii regale, dar şi urmaşi foarte îndepărtaţi ai regelui Richard. Între aceştia, actorul Benedict Cumberbatch care se pregăteşte să interpreteze rolul strămoşului său într-un film BBC. El a citit un poem dedicat lui Richard de Poeta Laureată a Marii Britanii.

Richard al Treilea a fost acuzat de numeroase fărădelegi, cea mai gravă fiind asasinarea nepoţilor săi minori, dintre care unul era chiar, formal, regele Angliei. Renumele de personaj malefic i-a fost întărit de piesa care i-a fost consacrată de Shakespeare. Richard a continuat, totuşi, să aibă numeroşi admiratori care i-au căutat, ani de zile, osemintele. Până la urmă, acestea au fost găsite sub o parcare din Leicester, pe locul unei vechi mânăstiri, iar testele ADN le-au confirmat, fără nicio îndoială, identitatea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Richard al III-lea, funeralii pe masura rangului său, la peste 500 de ani după moarte