Antena Meniu Search
x

Riposta catalană la mesajul regelui Spaniei

Catalonia îşi va proclama independenţa şi va deveni republică peste patru zile, potrivit unei deputate a partidului aflat la putere la Barcelona.

Vezi și

Catalonia îşi va proclama independenţa şi va deveni republică peste patru zile, potrivit unei deputate a partidului aflat la putere la Barcelona. Într-un mesaj televizat, şeful guvernului regional catalan i-a dat o replică dură regelui Spaniei care declarase, în ajun, că susţinătorii independenţei sunt în afara legii. Liderul catalan a făcut apel la mediere internaţională şi dialog cu Madridul, dar guvernul spaniol a respins deja orice negociere.

Premierul Cataloniei a venit cu un discurs în care i-a dat replica Regelui Spaniei.

"Doresc să mă adresez direct Majestăţii Sale, într-o limbă pe care ştiu că o înţelege, o ştie şi o vorbeşte. Nu aşa se face! Prin discursul de ieri aţi pierdut sprijinul multor oameni din Catalonia, care vă apreciau", a spus Carles Puigdemont.

Şeful guvernului de la Barcelona nu a ezitat să-l critice deschis pe regele Felipe al VI-lea care, cu o seară înainte, respinsese independenţa Cataloniei. Carles Puigdemont l-a acuzat pe suveran că a ignorat milioanele de catalani care sunt de altă părere şi, mai ales, că nu a spus un cuvânt despre violenţa poliţiei naţionale, din ziua referendumului. Răspunsul a venit imediat, de la Madrid

"Puigdemont a dovedit nu doar că este un lider care încalcă legea, dar şi că este total desprins de realitate", a spus ministrul spaniol al economiei.

In lipsa unui compromis de ultimă oră care pare tot mai puţin probabil, conducerea de la Barcelona este decisă să declare independenţa peste doar câteva zile. 

Guvernul de la Madrid dispune de mijloace legale pentru a împiedica proclamarea independenţei. Articolul 155 din Constituţie, care nu a fost niciodată invocat până acum, îi permite să preia controlul direct al regiunii, suspendând instituţiile autonome. Nimeni nu poate prevedea cum va evolua situaţia în acest caz.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Riposta catalană la mesajul regelui Spaniei