Antena Meniu Search
x

Rolul râmelor în producția mondială de cereale este la fel de important ca și cel al Rusiei

Creaturile umile, dar indispensabile care descompun materia organică și aerisesc solul, contribuie la 6,5% din recoltele mondiale de cereale, potrivit unui studiu care documentează rolul lor în producția alimentară, scrie The Guardian.

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 10:32

Rolul râmelor în producția mondială de cereale este la fel de important ca și cel al Rusiei
Rolul râmelor în producția mondială de cereale este la fel de important ca și cel al Rusiei - Shutterstock

Potrivit unui studiu publicat în Nature Communications, râmele contribuie la producţia a 140 de milioane de tone de alimente anual, ceea ce le-ar face al patrulea cel mai mare producător global, dacă ar fi o ţară. Prin comparaţie, Rusia a produs 150 de milioane de tone de alimente în 2022 și se așteaptă să producă 120 de milioane de tone în acest an.

Râmele contribuie la 6,5% din recoltele de orez, porumb, grâu și orz, la nivel global. Dacă o pâine medie este formată din 15 felii, aceasta înseamnă că o felie de pâine depinde de activitatea nevertebratelor pentru a fi produsă. 

Viermii inelaţi contribuie la creşterea a 2,3% din leguminoase, care includ fasole soia, mazăre, năut și linte. Acest procent este probabil mai mic pentru că leguminoasele pot fixa propriul lor azot, ceea ce le face mai puțin dependente de râme, explică cercetătorii.

Pe măsură ce râmele sapă și se hrănesc în sol, descompun materia organică și aerisesc solurile, sporind fertilitatea și punând nutrienții la dispoziția organismelor mai mici. De asemenea, ajută solurile să capteze și să rețină apa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Rolul râmelor în producția mondială de cereale este la fel de important ca și cel al Rusiei