Antena Meniu Search
x

Români care să îngrijească bătrâni și să culeagă legume duși cu trenuri de noapte în Austria

Români care să îngrijească bătrâni și să culeagă legume vor fi duși cu trenuri de noapte în Austria. Până acum e programat un tren pe săptămână, dar se negociază creșterea numărului la trei.

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 23.04.2020, 11:29

Coronavirus în România
Imagini ca cele de la Cluj nu se vor mai repete, când transportul se va face cu trenul - Twitter
  • Până la trei trenuri de navetiști vor circula săptămânal spre Austria
  • Mii de români vor merge astfel la muncă

Mii de români sunt așteptați să muncească în Austria, sezonieri în agricultură sau să îngrijească vârstnici, dar pandemia de coronavirus face aproape imposibilă aducerea lor. De aceea, scrie heute.at, guvernul austriac și compania națională de căi ferate au ajuns la un acrod de transport cu trenul.

Astfel, începând cu 2 mai, s-a stabilit că un tren de noapte săptămânal va duce și va aduce din România în Austria muncitori sezonieri. Numărul trenurilor va crește până la 3 pe săptămână, dacă va fi nevoie.

"Virusul corona arată din nou clar că Uniunea Europeană trebuie să lucreze strâns pentru a face față unei crize de genul acesta. [...] Mă bucur că, în ciuda închiderii frontierei, am reușit să găsim o soluție comună de coridor pentru lucrătorii români. Primele asistente vor începe să călătorească în Austria cu trenul de noapte la începutul lunii mai.", a spus Karoline Edtstadler, ministrul austriac al Afacerilor Europene. Legătura directă cu trenul pentru navetiștii din România realizează un pas important pentru asigurarea îngrijirii în Austria.

Deocamdată, este planificat un singur tren pe săptămână, dar, dacă este necesar, se pot adăuga până la trei conexiuni. Conexiunea ar trebui să înceapă sâmbătă, 2 mai. Dacă există o cerere corespunzătoare, trenurile de noapte de acest tip "sunt de asemenea concepute ca un model pe termen lung pentru traficul de navetiști din țările vecine", a spus secretarul de stat Magnus Brunner.

Citește și Gabriela Firea se opune începerii cursurilor pe 15 mai Marcel Vela anunță modificări ale programului de ieșit din casă pentru persoanele peste 65 de ani

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Români care să îngrijească bătrâni și să culeagă legume duși cu trenuri de noapte în Austria