Antena Meniu Search
x

România, împiedicată de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU. "Un exemplu alarmant de pârghie a Rusiei în Africa"

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat decizia Gabonului, care deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, de a împiedica România să vorbească vineri la ONU despre situația umanitară din Ucraina. Analiştii occidentali susţin că decizia a fost luată la presiunea Rusiei şi că situaţia arată cât cum şi-a extins Moscova influenţa în Africa. 

de Redactia Observator

la 24.10.2022, 11:13

România, împiedicată de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU. "Un exemplu alarmant de pârghie a Rusiei în Africa"
România, împiedicată de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU. "Un exemplu alarmant de pârghie a Rusiei în Africa" - Getty Images

"Gabon a blocat participarea Lituaniei și României la o reuniune a CSNU privind Ucraina. Un exemplu alarmant de pârghie a Rusiei în Africa", a scris pe Facebook analistul politic Samuel Ramani. "Presa rusă a informat că Gabonul, la ordinul Rusiei, a interzis reprezentanților Lituaniei și României să participe la o sesiune privind Ucraina. Rusia face totul pentru ca ONU să devină o glumă", a reacţionat pe Twitter şi Linas Linkevicius, fostul Ministru al Afacerilor Externe din Lituania.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că regretă decizia Preşedinţiei gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite reprezentanţilor României şi Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii din data de 21 octombrie, pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Potrivit MAE, decizia este cu atât mai regretabilă cu cât Misiunea Permanentă a României pe lângă Naţiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori.

"Intervenţia României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situaţiei celor peste 2,6 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului şi privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente şi se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global", au transmis reprezentanţii MAE.

Conform aceleiaşi surse, au fost efectuate deja demersuri pe lângă Preşedinţia gaboneză şi pe lângă alţi membri ai Consiliului, pentru a exprima dezamăgirea faţă de revizuirea deciziei. Intervenţia României a fost transmisă ulterior în scris, ca document oficial al sesiunii.

Republica Gaboneză este un stat situat în vestul Africii centrale și are o populație de 2 milioane de locuitori. Rusia a fost acuzată că și-a extins influența în Africa în ultimii ani și după invadarea Ucrainei se așteptă ca noii săi aliați să-i ofere sprijin, sau cel puțin să rămână neutri, în organizaţiile internaționale precum ONU. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » România, împiedicată de Gabon să vorbească la Consiliul de Securitate ONU. "Un exemplu alarmant de pârghie a Rusiei în Africa"