Antena Meniu Search
x

România şi Ucraina ar putea semna un protocol privind dreptul românilor din ţara vecină de a învăţa în limba maternă

Miniştrii de externe ai României şi Ucrainei au convenit demararea unor negocieri în vederea încheierii unui protocol privind aplicarea noii Legi a Educaţiei.

Dreptul românilor din Ucraina de a învăţa în limba maternă, vizat într-un protocol ce ar putea fi semnat de România şi Ucraina - Twitter

Miniştrii de externe ai României şi Ucrainei, Teodor Meleşcanu şi Pavlo Klimkin, au convenit la Cernăuţi, demararea unor negocieri în vederea încheierii unui protocol privind aplicarea noii Legi a Educaţiei din Ucraina. Legea ar urma să garanteze dreptul membrilor comunităţii româneşti din Ucraina de a învăţa în limba maternă.

Teodor Meleşcanu a anunţat, la finalul întrevederii cu omologul său ucrainean, că România îşi va menţine îngrijorarea faţă de Legea educaţiei din Ucraina 'până se va găsi o soluţie realistă', subliniind că actul normativ adoptat de Parlamentul de la Kiev 'are un impact negativ asupra dreptului la educaţie în limba maternă pentru persoanele care aparţin minorităţii române'.

'Am convenit împreună cu domnul Klimkin să deschidem şi să închidem cât mai rapid negocierile pentru elaborarea unui document comun de colaborare, un protocol referitor la temele legate de aplicarea Legii Educaţiei şi mai ales de dezvoltarea ulterioare a legislaţiei secundare', a afirmat Meleşcanu.

Meleşcanu a subliniat că România poate fi pentru Ucraina un model de respectare a drepturilor minorităţilor, în special a drepturilor de învăţare în limba maternă.

'România este pregătită, totodată, să împărtăşească din experienţa pe care o are în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă în paralel cu asigurarea cunoaşterii limbii române, care este limbă oficială. Vreau să vă asigur că experienţa noastră demonstrează că este posibil ca ambele obiective să fie atinse în acelaşi timp, prin măsuri echilibrate şi realiste. Pe de o parte, cunoaşterea limbii de stat, ca şi educaţia în limba minorităţilor naţionale', a adăugat Meleşcanu.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » România şi Ucraina ar putea semna un protocol privind dreptul românilor din ţara vecină de a învăţa în limba maternă