Antena Meniu Search
x
LIVE

Rusia a trimis sisteme antirachetă Bastion în insulele Kurile, în apropierea Japoniei

Ministerul rus al Apărării anunță că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, din Pacific, relatează Reuters. Arhipelagul, disputat de ruşi şi japonezi zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka a Rusiei și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido. Japonia a pierdut insulele în fața Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică insulele Etorofu sau Iturup în rusă; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific.

De Redactia Observator la 06.12.2022, 16:18

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte "teritoriile sale nordice", a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

"Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă", se arată într-un comunicat de luni al ministerului. Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului. Desfăşurarea are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat.

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a asigurat la o conferinţă de presă marţi că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina, pe care Rusia o denumeşte "operaţiune specială". 

În luna martie 2022, astfel de sisteme mobile Bastion au participat la exerciţii în Europa, în exclava rusă de la Marea Baltic, Kaliningrad. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Rusia a trimis sisteme antirachetă Bastion în insulele Kurile, în apropierea Japoniei