Antena Meniu Search
x

Rusia a trimis sisteme antirachetă Bastion în insulele Kurile, în apropierea Japoniei

Ministerul rus al Apărării anunță că a desfăşurat sisteme antirachetă mobile pe una din insulele Kurile, din Pacific, relatează Reuters. Arhipelagul, disputat de ruşi şi japonezi zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka a Rusiei și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido. Japonia a pierdut insulele în fața Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică insulele Etorofu sau Iturup în rusă; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific.

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 16:18

Disputa teritorială asupra insulelor, despre care Rusia spune că îi aparţin şi pe care Japonia le numeşte "teritoriile sale nordice", a împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt oficial ostilităţilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Sistemele Bastion, dotate cu rachete cu o rază de până la 500 kilometri, au fost desfăşurate pe insula Paramuşir, a precizat ministerul rus.

"Militarii din Flota Pacificului vor monitoriza nonstop zona adiacentă", se arată într-un comunicat de luni al ministerului. Potrivit acestuia, pe insulă a fost instalată o tabără militară cu toate facilităţile necesare pentru a funcţiona pe tot parcursul anului. Desfăşurarea are loc la un an după ce Rusia a instalat sistemele Bastion pe insula Matua din zona centrală a Kurilelor, se mai menţionează în comunicat.

Şeful secretariatului guvernamental nipon, Hirokazu Matsuno, a asigurat la o conferinţă de presă marţi că guvernul japonez va monitoriza îndeaproape activitatea militară rusă, notând că aceasta s-a intensificat în regiunile din Extremul Orient, în paralel cu invazia rusă din Ucraina, pe care Rusia o denumeşte "operaţiune specială". 

În luna martie 2022, astfel de sisteme mobile Bastion au participat la exerciţii în Europa, în exclava rusă de la Marea Baltic, Kaliningrad. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia a trimis sisteme antirachetă Bastion în insulele Kurile, în apropierea Japoniei