Antena Meniu Search
x

Rusia, dispusă să extindă acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina. Lavrov anunță că Moscova își va dezvălui decizia "în timp util"

Rusia urmează să fie de acord cu o prelungire a înțelegerii pentru exportul cerealelor și alte produse agricole prin Marea Neagră, asigurând un flux vital de produse alimentare pe piața mondială. Moscova va permite continuarea transporturilor și după 19 noiembrie, susțin a patru surse citate de Financial Times. Cu toate acestea, acestea nu au precizat dacă Vladimir Putin va impune noi condiții pentru a aproba o astfel de decizie.

de Redactia Observator

la 15.11.2022, 15:44

Recoltare cerealea
Sursele citate de Financial Times susțin că Rusia ar fi de acord cu o prelungire a acordului pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră - Profimedia

Un purtător de cuvânt al organismului comun care administrează acordul de la Istanbul a declarat că nu există nimic de confirmat sau anunțat în acest stadiu. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia își va dezvălui decizia "în timp util".

Pactul inițial, încheiat la sfârșitul lunii iulie cu Turcia și Ucraina, a reînviat exporturile maritime din Ucraina după ce Rusia a blocat porturile țării. Acesta a fost intermediat de Ankara și ONU și aprobat pentru o perioadă inițială de 120 de zile, care urmează să se încheie sâmbătă. Acordul prevede o prelungire automată pentru încă 120 de zile, cu excepția cazului în care una dintre părți decide să o retragă sau să îl modifice. În paralel cu acordul inițial, ONU s-a angajat să contribuie la asigurarea exporturilor neîngrădit de alimente și îngrășăminte rusești.

Moscova nu are o poziție oficială momentan

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vorbind după întâlnirile Grupului 20 de la Bali, a declarat că ONU a promis că vor fi îndeplinite condițiile impuse de Rusia pentru un acord. Printre acestea se numără asigurarea faptului că Ucraina nu utilizează coridorul de export în scopuri militare, permițând transporturile rusești de cereale și îngrășăminte, permițând companiei de stat Rosselkhozbank să funcționeze normal.

Președintele Vladimir Putin s-a plâns că acordul nu a făcut suficient pentru a facilita exporturile de cereale și îngrășăminte rusești, chiar dacă acestea nu sunt supuse sancțiunilor și volumul de livrări a crescut. El a susținut, de asemenea, că livrările din Ucraina nu au fost către țările cele mai sărace, deși ONU a declarat că scopul acordului a fost de a scădea prețurile prin creșterea livrărilor pe piața mondială.

Ucraina a declarat la începutul acestei luni că este optimistă că pactul va fi prelungit. Exporturile de cereale ale Rusiei s-au accelerat pe fondul unei recolte bune, în timp ce livrările Ucrainei au încetinit din cauza incertitudinii cu privire la extinderea acordului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Rusia, dispusă să extindă acordul pentru exportul cerealelor din Ucraina. Lavrov anunță că Moscova își va dezvălui decizia "în timp util"