Antena Meniu Search
x

Rusia, lovitură din partea aliatului Uzbekistan. Tașkentul cere încetarea războiului şi spune că nu va recunoaște noile republici separatiste

Uzbekistanul, o republică central-asiatică cu legături strânse cu Rusia, a cerut joi o soluționare diplomatică a conflictului din Ucraina și a declarat că nu va recunoaște statele separatiste susținute de Moscova.

de Redactia Observator

la 18.03.2022, 11:44

Abdulaziz Kamilov, ministrul de externe al Uzbekistanului
Abdulaziz Kamilov, ministrul de externe al Uzbekistanului - Profimedia

În cea mai puternică declarație împotriva războiului venită până acum din partea foștilor aliați sovietici ai Rusiei, ministrul uzbec de externe Abdulaziz Kamilov a declarat parlamentului că, deși Tașkent dorește să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, se opune războiului, scrie Reuters„În primul rând, Uzbekistanul este serios îngrijorat de situația din jurul Ucrainei. În al doilea rând, suntem susținătorii găsirii unei soluții pașnice la această situație și soluționării conflictului prin mijloace politice și diplomatice. Dar pentru a face asta, în primul rând, ostilitățile și violența trebuie să înceteze imediat”, a spus el.

Atât Uzbekistanul, cât și Kazahstanul au declarat că vor oferi ajutor umanitar Ucrainei

Economia Uzbekistanului se bazează în mare măsură pe exporturile către Rusia, precum și pe remitențele de la uzbecii care lucrează în Rusia. A devenit observator într-un bloc economic condus de Rusia în 2020, deși a rămas în afara unui bloc militar post-sovietic similar.

Nici unul dintre ceilalți aliați ai Rusiei din Asia Centrală care se aflau în vechea Uniune Sovietică dominată de Moscova nu a susținut invazia, deși au vorbit mai puțin direct împotriva ei. Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat săptămâna trecută „toate țările trebuie să adere cu strictețe la normele și principiile Cartei Națiunilor Unite” și „trebuie căutate noi oportunități diplomatice pentru a rezolva situația conflictuală în mod pașnic”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rusia, lovitură din partea aliatului Uzbekistan. Tașkentul cere încetarea războiului şi spune că nu va recunoaște noile republici separatiste