Antena Meniu Search
x

Scrisoare manifest a comandantului trupelor speciale din Afganistan: "Soldaţii mei se întrebau de ce nu ne ajută avioanele americane. Piloţii, forţaţi să asiste la războiul de la sol"

Talibanii au reuşit să cucerească Afganistanul în doar 10 zile, iar odată ce capitala Kabul "a căzut" haosul s-a instalat. Acum, zeci de mii de oameni caută cu disperare să plece din Afganistan, aeroportul din Kabul fiind poarta spre libertate.

de Redactia Observator

la 26.08.2021, 09:28

Scrisoare manifest a comandantului trupelor speciale din Afganistan: "Soldaţii mei se întrebau de ce nu ne ajută avioanele americane. Piloţii, forţaţi să asiste la războiul de la sol"
- Profimedia

Un general din armata afgană spune că americanii şi aliaţii lor poartă o mare parte din vină pentru situaţia prezentă. Sami Sadat, general care urmat cursuri militare în Marea Britanie şi care a fost numit ulterior comandantul forţelor speciale afgane, a trimis o scrisoare-manifest către New York Times.

Generalul afgan a precizat că soldaţii afgani nu au renunţat la luptă, aşa cum lăsa de înţeles preşedintele american Joe Biden, ci au fost demoralizaţi complet de faptul că armata americană şi celelalte forţe din Afganistan nu au mai luptat alături de ei. De asemenea, Sami Sadat recunoaşte şi partea de vină a armatei afgane, dominată de nepotism şi birocraţie. Pe lângă "trădarea" aliaţilor, Sadat s-a simţit trădat şi de propriul preşedinte Ashraf Ghani. El şi echipa sa specială au fost chemaţi pentru a apăra Kabul, dar în momentul în care trupele speciale au ajuns în capitală, Sadat a realizat că talibanii erau deja acolo, iar preşedintele plecase din ţară.

"Sunt extenuat, frustrat, supărat. Ultimele zile de luptă au fost suprarealiste. Ne-am angajat în lupte intense la sol împotriva talibanilor, în timp ce avioanele de vânătoare americane se învârteau deasupra capului. Sentimentul nostru de abandon și trădare a fost egalat doar de frustrarea pe care au simțit-o și ne-au transmis-o piloții americani: erau forțați să asiste la războiul de la sol, aparent incapabili să ne ajute. Copleșiți de focul talibanilor, soldații mei auzeau avioanele și întrebau de ce nu oferă sprijin aerian. Moralul a fost devastat. În Afganistan, soldații au încetat să lupte.

Este adevărat că armata afgană și-a pierdut dorința de a lupta. Dar asta se datorează sentimentului tot mai mare de abandon al partenerilor noștri americani și a lipsei de respect, și a lipsei de loialitate reflectate în tonul și cuvintele domnului Biden din ultimele luni. Armata afgană nu este lipsită de vină. A avut problemele sale, nepotismul, birocrația, dar în cele din urmă am încetat să luptăm pentru că partenerii noștri au făcut-o deja. Aici există un enorm sentiment de trădare. Evadarea pripită a domnului Ghani a pus capăt eforturilor de negociere pentru o perioadă de tranziție cu talibanii, care ne-ar fi permis să deținem orașul și să ajutăm la gestionarea evacuărilor. În schimb, a urmat haosul: aţi văzut scenele disperate pe care de la aeroportul din Kabul", a scris generalul Sami Sadat în New York Times.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Scrisoare manifest a comandantului trupelor speciale din Afganistan: "Soldaţii mei se întrebau de ce nu ne ajută avioanele americane. Piloţii, forţaţi să asiste la războiul de la sol"