Antena Meniu Search
x

Şeful Statului Major al SUA l-ar fi deposedat pe Donald Trump de decizia nucleară, în urma atacului de la Capitoliu. Dezvăluirea a provocat reacţii aprinse

Generalul Mark Milley, şefului Statului Major al SUA, l-ar fi deposedat pe Donald Trump de decizia asupra lansării unui atac nuclear, după asaltul asupra Congresului din 6 ianuarie. Ofiţerul s-a temut că fostul preşedinte al Americii va recurge la soluţii exteme. Mark Milley, care a dat asigurări către Beijing că situaţia este sub control, este acuzat de fanii lui Trump de trădare. Se cere degradarea şi judecarea lui de către Curtea Marţială.

de Redactia Observator

la 15.09.2021, 11:33

Donald Trump
Donald Trump - Profimedia

Dezvăluirea apare în "Peril", o carte despre trecerea Americii de la administraţia Trump la administraţia Biden scrisă de celebrul jurnalist Bob Woodward (cel care a relatat, împreună cu Carl Bernstein, Afacerea Watergate, care l-a obligat pe preşedintele Nixon să demisioneze) şi Robert Costa, reporter politic la Washington Post. Potrivit autorilor, după asaltul asupra Congresului, desfăşurat pe 6 ianuarie de către o mulţime furioasă şi agitată de Donald Trump - un preşedinte "pierdut într-un labirint al teoriilor conspiraţiei, supărat după o înfrângere pe care nu voia să o accepte", şeful Statului Major, Mark Milley, principala autoritate militară americană, ar fi luat unele decizii care depăşesc puterile sale, de teamă că un lider instabil din punct de vedere psihologic ar putea săvârşi acte iresponsabile. Este vorba de un atac nejustificat sau chiar despre utilizarea armelor nucleare. Milley a vorbit cu ceilalţi şefi militari, cu şeful CIA şi cu cel al Securităţii Naţionale, generalul Nakasone, pentru a cere supraveghere maximă şi pentru a se asigura că nu vor fi acceptate ordine cu privire la arsenalul nuclear, fără o consultare prealabilă. Apoi, pe 8 ianuarie, înaltul ofiţer a discutat şi cu omologul său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l linişti că nu vor exista atacuri periculoase din partea preşedintelui american.

În urma dezvăluirii acestor informaţii, în doar câteva ore s-a iscat o adevărată furtună politică, unii acuzându-l pe Milley de trădare pentru că şi-ar fi depăşit atribuţiile, relatează MEDIAFAX. Politicieni precum senatorii Marco Rubio şi Rand Paul cer ca generalul să fie retrogradat. De asemenea, reţeaua de televiziune Fox solicită intervenţia Curţii Marţiale, care să ia măsuri împotriva celui care l-a deposedat pe Trump de rolul său de comandant-suprem. Nu există nicio îndoială că, dacă a făcut ceea ce i se atribuie (generalul nu a negat nimic), Milley a comis infracţiuni. Dar comentatorii de stânga îl absolvă la unison susţinând că a acţionat în circumstanţe istorice extraordinare, cu singurul obiectiv de a evita o criză militară necontrolată sau chiar un accident nuclear.

Potrivit celor scrise în carte, Milley ar fi „acţionat din precauţie şi cu bună-credinţă”, speriat de „declinul mental al unui preşedinte care striga la toată lumea (...) şi îşi construia realităţi alternative în minte, bazate pe teoriile conspiraţiei despre vot". Potrivit lui Woodward şi lui Costa, Milley le-ar fi mărturisit asistenţilor săi că este foarte îngrijorat cu privire la "punctul-limită" al preşedintelui, dincolo de care ar putea lua decizii necugetate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Şeful Statului Major al SUA l-ar fi deposedat pe Donald Trump de decizia nucleară, în urma atacului de la Capitoliu. Dezvăluirea a provocat reacţii aprinse