Antena Meniu Search
x

Guvernul Spaniei a demis cabinetul separatist al Cataloniei. Alegeri anticipate în regiune pe 21 decembrie

Parlamentul Cataloniei a proclamat independenţa regiunii faţă de Spania. Guvernul de la Madrid a reacţionat însă imediat, cu măsuri ferme.

Parlamentul Cataloniei a proclamat independenţa regiunii faţă de Spania. Guvernul de la Madrid a reacţionat însă imediat, cu măsuri ferme.

Update 5: Italia nu (recunoaşte) şi nu va recunoaşte proclamarea independenţei Cataloniei, a anunţat ministrul de Externe Angelino Alfano.

Alfano a condamnat ferm declaraţia de independenţă a Parlamentului regional catalan, pe care a catalogat-o drept un ”un gest foarte grav care se află în afara cadrului legal”. Şeful diplomaţiei italiene şi-a exprimat totodată speranţa, citat în acest comunicat, ca cele două părţi să poată angaja un dialog ”pentru a salva poporul de la o escaladare a tensiunilor”.

Update 4: Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a condamnat vineri seara votul prin care Parlamentul regional a declarat independenţa Cataloniei şi a subliniat că aceasta nu va fi recunoscută în Uniuneas Europeană (UE), relatează The Associated Press.

Pe acelaşi subiect

Votul Parlamentului catalan reprezintă o ”încălcare a statului de drept”, a subliniat Tajani. ”Nimeni în Uniunea Europeană nu va recunoaşte această decizie”, a dat el asigurări.

Germania, Regatul Unit şi Ciprul au anunţat deja în mod clar că susţin unitatea Spaniei şi nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a cataloniei.

Departamentul de Stat american a spus acelaşi lucru.

Update 3: Guvernul Spaniei a dizolvat Parlamentul catalan şi a demis guvernul regional al Cataloniei, controlat de separatişti. Premierul Mariano Rajoy a anunţat că în Catalonia vor avea loc alegeri anticipate pe 21 decembrie. De asemenea, şeful poliţiei din Catalonia a fost demis. Măsurile au fost anunţate la doar câteva ore după ce Parlamentul Cataloniei a proclamat independenţa regiunii.

Update 2 - Senatul Spaniei a ratificat aplicarea articolului 155 din constituţie. Astfel, e suspendată autonomia Cataloniei, iar Mariano Rajoy are dreptul să suspende guvernu catalan, parlamentul de la Barcelona şi să preia controlul asupra regiunii. Plenul Senatului, cu 214 voturi pentru şi 47 împotrivă şi o absenţă, a autorizat guvernul central să aplice articolul 155.

Update 1 - Anunțul a fost primit cu o explozie de bucurie pe străzile din jurul Parlamentului, unde s-au adunat mii de oameni.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Scorul votului în Parlamentul catalan a fost 70-10 în favoarea declarării independenţei. Au fost şi două abţineri. Parlamentul a însărcinat guvernul catalan cu demararea demersului de fundamentare a noului stat declarat, Republica Catalană.

Imediat după anunţarea votului, premierul spaniol Mariano Rajoy a transmis un mesaj pe twitter: "Cer spaniolilor să stea liniştiţi. Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia.", a scris şeful guvernului de la Madrid. 

În replică, vicepreşedintele Guvernului catalan, Oriol Junqueras, A SPUS: "Ne-am câştigat libertatea pentru a construi o ţară nouă!"

Deputaţii din opoziţie nu au fost în sală la votul în favoarea independenţei. Parlamentul a declarat, după numărarea voturilor, Republica Catalunia, ca stat independent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Guvernul Spaniei a demis cabinetul separatist al Cataloniei. Alegeri anticipate în regiune pe 21 decembrie