Antena Meniu Search
x

Siria: Zeci de morți în luptele dintre gruparea Statul Islamic, rebeli și forțele regimului Assad

Luptele violente care au loc, începând de sâmbătă, între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și rebeli în provincia siriană Alep (nord) au făcut aproape 50 de morți, a anunțat, duminică, organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)

Luptele violente care au loc, începând de sâmbătă, între gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și rebeli în provincia siriană Alep (nord) au făcut aproape 50 de morți, a anunțat, duminică, organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)

Declanșată sâmbătă, ofensiva desfășurată de jihadiști ai SI în vederea tăierii căii de aprovizionare a rebelilor dintre Azaz, la frontiera turcă, și Alep, s-a soldat cu moartea a cel puțin 37 de rebeli și zece membri ai SI, potrivit OSDO.

Gruparea SI a reușit să preia controlul doar asupra unuia dintre cele patru sate pe care vroia să le cucerească din mâinile rebelilor islamiști din nordul provinciei Alep. În timpul luptelor, SI a desfășurat, sâmbătă, două atacuri sinucigașe, unul cu mașină capcană, altul cu centură încărcată cu explozibili, a precizat organizația neguvernamentală.

De asemenea, în regiunea Sahl Ghab, în centrul țării, coaliția rebelilor islamiști și jihadiști ai Frontului al-Nosra, ramura siriană al Al-Qaida, au cucerit duminică mai multe sate aflate în mâinile armatei siriene și s-a apropiat de Jourine, cartierul general al forțelor regimului în această regiune.

Mai în nord, în provincia Idleb, patru fetițe au fost ucise de un baril încărcat cu explozibil, lansat asupra unei școli de forțele aeriene siriene, potrivit OSDO, care precizează că mai multe fete au fost rănite în acest raid.

În capitala Damasc, potrivit celui mai recent bilanț al agenției oficiale Sana, 11 oameni au fost uciși sâmbătă, dintre care 3 copii, iar 46 au fost răniți în tiruri cu rachete lansate de rebeli. Dintre victime, zece au murit în urma căderii unei rachete lansate din cartierul Jobar, un sector aflat încă majoritar în mâinile rebelilor.

Conflictul din Siria a făcut în patru ani de zile peste 240.000 de morți, dintre care 12.000 de copii, și a determinat jumătate din populația acestei țări să aleagă calea exilului, subliniază OSDO. Acest conflict a fost declanșat în martie 2011, ca urmare a reprimării sângeroase a manifestațiilor antiguvernamentale pașnice care au degenerat în revoltă armată, apoi într-un război civil brutal. Luptele opun de atunci forțe ale regimului Assad, rebeli, kurzi și jihadiști, pe un teritoriu din ce în ce mai ciopârțit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Siria: Zeci de morți în luptele dintre gruparea Statul Islamic, rebeli și forțele regimului Assad