Antena Meniu Search
x

SUA nu consideră potrivită o investigaţie internaţională asupra exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza

Război Israel - Hamas. Statele Unite nu consideră că o investigaţie internaţională privind explozia de la spitalul Al Ahli din Gaza, care a provocat un număr mare de morţi, este "adecvată" în acest moment şi continuă să dea crezare versiunii israeliene, care sugerează că la originea tragediei a stat o lansare eşuată a unei rachete trase de Jihadul Islamic.

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 13:59

SUA nu consideră potrivită o investigaţie internaţională asupra exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza
SUA nu consideră potrivită o investigaţie internaţională asupra exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza - Profimedia

"Nu cred că (o investigaţie internaţională) este adecvată în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă desfăşurată joi. Miller a explicat că Israelul a făcut publice "o cantitate mare de dovezi" care susţin teza sa cu privire la cine a fost responsabil de explozie, relatează EFE, citată de Agerpres

SUA: Israel a venit cu dovezi, Hamas nu

El a adăugat că guvernul SUA face propria anchetă şi a deplâns faptul că multe mass-media şi mulţi oameni s-au grăbit să creadă versiunea Hamas, "o organizaţie teroristă", care a susţinut că Israelul este responsabil pentru atac. Miller a subliniat totodată că, în timp ce Hamas "nu a furnizat dovezi, guvernul Israelului a făcut-o" şi a cerut ca acest lucru să fie luat în considerare înainte de a trage vreo concluzie sau de a lua partea cuiva.

Separat, oficialul american a trebuit să facă faţă mai multor întrebări din partea jurnaliştilor cu privire la demisia unui oficial din Departamentul de Stat, în semn de protest faţă de decizia Statelor Unite de a continua să ofere ajutor militar Israelului în acest moment, în ciuda atacurilor asupra Fâşiei Gaza care afectează şi civilii.

Pe acelaşi subiect

Este vorba despre Josh Paul, responsabil cu afacerile parlamentare la Biroul Politico-Militar al Departamentului de Stat, care în scrisoarea sa de demisie a denunţat sprijinul "orb doar în favoarea uneia dintre părţi" acordat de administraţia preşedintelui Joe Biden, ceea ce duce la decizii "mioape, distructive şi în contradicţie cu valorile'' pe care se laudă că le apără.

"Înţelegem, aşteptăm şi apreciem punctele de vedere diferite ale oamenilor care lucrează în acest departament", a spus Miller, în opinia căruia tocmai această diversitate de opinii reprezintă adevărata "bogăţie" a instituţiei, el subliniind că secretarul de stat Antony Blinken "se hrăneşte" cu această diversitate pentru a lua decizii.

Însă Miller a insistat că administraţia americană sprijină cu fermitate "dreptul" şi chiar "obligaţia Israelului de a se apăra de aceste atacuri teroriste", subliniind totodată că a cerut statului israelian să respecte dreptul internaţional în cadrul operaţiunilor sale militare. Miller a declarat că armele americane "nu pot fi folosite împotriva populaţiei civile", dar a recunoscut totodată că "una dintre tragediile războiului este că există întotdeauna morţi în rândul civililor, motiv pentru care este nevoie ca acestea să fie reduse la minimum". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » SUA nu consideră potrivită o investigaţie internaţională asupra exploziei de la spitalul Al Ahli din Gaza