Antena Meniu Search
x

Video SUA se tem că Iranul ar putea primi sprijin din Rusia pentru a înăbuşi protestele. Zeci de morţi şi răniţi după a 40-a zi de manifestaţii

Protestele din Iran devin de la zi la zi mai violente. Zeci de manifestanţi au fost ucişi şi răniţi în ciocnirile cu forţele de ordine. Într-un gest impresionant de solidaritate, mii de oameni s-au adunat la cimitirul unde se află tânăra ucisă pentru ţinută indecentă, Mahsa Amini, simbolul revoltelor.

de Redactia Observator

la 27.10.2022, 20:51

Vezi și

Lupte de stradă şi oameni împuşcati de fosrtele de ordine. Aşa arată revoltele din Iran în cea de a 40-a zi de la moartea tinerei de origine kurdă, ucisă de poliția moralității pentru că nu purta corect hijab-ul. În paralel, zeci de mii de oameni s-au adunat jurul mormântului Mashei Amini. Un convoi impresionant a trecut de blocajul poliţiei şi a ignorat focurile de atenţionare, în procesiunea spre oraşul natal al Mashei. Forţele de ordine au ripostat însă prin acte şi mai brutale.

SUA se tem că Rusia ar putea da sfaturi Iranului despre cum să înăbuşe protestele

Nu a fost singurul incident violent. Bărbaţi înarmaţi au atacat un sanctuar musulman din oraşul iranian Şiraz, rănind şi omorând zeci de persoane. Atacatorii se aflau într-o mașină și au împușcat pelerinii. Printre victime se numără şi copii. Pe fondul acestor evenimente tragice, puterile Occidentale au hotărât să pregătească noi sancţiuni Iranului. "Aș dori să avertizez UE împotriva continuării politicii neconstructive, repetitive și eșuate pe care au urmat-o în ultimii ani", a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe.

SUA se tem că Rusia ar putea da sfaturi Iranului despre cum să înăbuşe protestele. "Suntem îngrijoraţi că Moscova ar putea sfătui Teheranul în legătură cu opresiunea protestatarilor, având în vedere că Rusia are o vastă experienţă în suprimarea manefistaţiilor", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. "Respingem cu fermitate acuzațiile fără temei ale unor țări cu privire la utilizarea Rusiei de drone iraniene în războiul împotriva Ucrainei", a declarat Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe. Protestele împotriva guvernării religioase sunt fără precedent şi s-au răspândit în toată ţara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » SUA se tem că Iranul ar putea primi sprijin din Rusia pentru a înăbuşi protestele. Zeci de morţi şi răniţi după a 40-a zi de manifestaţii