Antena Meniu Search
x

Video Sudul Europei, cuprins de flăcări. Turcia, devastată de incendii. Focul din zonele forestiere a ajuns în staţiunile pline cu turişti

Mai multe destinaţii preferate de români sunt acum sub imperiul flăcărilor. Mii de turişti aflaţi în Turcia şi Italia şi-au terminat vacanţele înainte de termen din cauza incendiilor de vegetaţie. Până acum 6 oameni au murit, cei mai mulţi în apropiere de Antalya. Probleme sunt şi în Grecia, unde în Vest deja s-au dat mesaje de evacuare din calea dezastrului.

de Greta Gavrilă

la 31.07.2021, 20:25

Vezi și

În Bodrum, zeci de turişti fug cu tot cu bagaje din calea flăcărilor care se văd apocaliptic în spatele hotelurilor în care erau cazaţi până acum. Imaginea parcă e dintr-un film de groază. Înconjuraţi de foc, patru voluntari abia au scăpat după ce strada pe care circulau a fost blocată. Se întorceau din localitatea Manavgat, de lângă Antalya, unde au dus ajutoare locuitorilor.

Deşi pompierii au reuşit sa controleze 74 din cele 85 de incendii izbucnite în Turcia, temerea e că valul de căldură va aprinde noi focare. Izmir este unul dintre cele mai vestice puncte ale Turciei, dar şi aici este la fel de cald ca în toată ţara, Spre exemplu, acum la prânz sunt aproximativ 40 de grade, aproape insuportabil de stat afară. Izmirul nu a fost ferit de incendii. Una dintre cele mai mari păduri din zonă, Karabalar, a ars patru zile.

Amploarea dezastrului se vede chiar şi de pe orbită. Imaginile arată cum mii de hectare de vegetaţie au fost rase de pe faţa pământului. Unul după altul, incendiile apar şi în Grecia aflată deja sub cod roşu de caniculă. Azi vegetaţia a luat foc la ţărmul Golfului Corint iar flăcările înteţite de vânt s-au răspândit rapid. Scenariul s-ar putea repeta şi saptamana viitoare, din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

"Vom avea temperaturi de până la 42, 43 de grade Celsius în acest weekend. Luni, valorile vor ajunge la 44 de grade Celsius şi în mai multe zone, temperaturile cresc până la 45 de grade Celsius", a declarat Giannis Kallianos, meteorolog din Grecia.

Arşiţa a adus dezastru şi în sudul Italiei, acolo unde se află cea mai mare comunitate de români din diaspora. După Sardinia, flăcările au cuprins vegetaţia din Sicilia. Acolo, 150 de oameni s-au refugiat pe plajă după ce totul a luat foc în jurul lor. În cele din urmă au fost evacuaţi cu bărcile de Garda de Coastă a Italiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Sudul Europei, cuprins de flăcări. Turcia, devastată de incendii. Focul din zonele forestiere a ajuns în staţiunile pline cu turişti