Antena Meniu Search
x

Video Summit NATO istoric la Madrid. Alianţa nord-atlantică îşi schimbă radical abordarea după războiul din Ucraina. Măsuri draconice de securitate în Spania

La Madrid începe astăzi cel mai important summit al ultimelor decenii, care are loc pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică după al Doilea Război Mondial.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 28.06.2022, 08:23

Vezi și

Este summit-ul care ar trebui să aducă pacea. Va fi o schimbare de concept a Alianţei nord-atlantice, deja s-a discutat despre asta. Avem şi primele informaţii, pe surse, despre ceea ce se poate adopta aici la Madrid. În primul rând conceptul NATO va fi schimbat şi se va porni de la definiţia conform căreia Rusia devine o ameninţare directă la adresa Alianţei şi nu mai este un partener strategic al NATO, aşa cum era considerată în 2010. Se va merge pe o apărare colectivă a tuturor ţărilor membre NATO, nu doar pe întărirea flancului estic.

Se vor face planuri regionale de apărare, se vor crea depozite de arme şi muniţii şi, pentru prima dată, vorbim şi de securitate la Marea Neagră. Mai sunt negocieri referitor la anumite aspecte legate de apărare şi securitate. Cert este că va creşte numărul soldaţilor care fac parte din forţele de reacţie rapidă, de la 40.000 la 300.000. Madridul este în acest moment o fortăreaţă. Gradul de alertă este 4, ceea ce înseamnă "critic", sunt peste 10.000 de poliţişti pe străzi. Sunt pregătite şi avioane de luptă ale NATO, inclusiv drone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Summit NATO istoric la Madrid. Alianţa nord-atlantică îşi schimbă radical abordarea după războiul din Ucraina. Măsuri draconice de securitate în Spania