Antena Meniu Search
x

24 de ore decisive pentru soarta Cataloniei. Premierul regiunii trebuie să confirme dacă a declarat sau nu independeţa

A început numărătoarea inversă, în Spania. Ultimatumul dat de premierul Rajoy, guvernatorului catalan expiră luni.

Vezi și

A început numărătoarea inversă, în Spania. Ultimatumul dat de premierul Rajoy, guvernatorului catalan expiră luni. Acesta trebuie să confirme dacă a declarat sau nu independenţa regiunii autonome.

Sunt ultimele 24 de ore de ambiguitate pentru Spania şi Catalonia. Până mâine, la ora locală 10, guvernatorul catalan trebuie să se pronunţe asupra separării regiunii de Spania. În cazul în care Carles Puigdemont insistă, guvernul de la Madrid îi va oferi încă două zile pentru a face pasul înapoi, înainte de a prelua controlul Cataloniei, aşa cum îi permite articolul 155 al Constituţiei.

În caz contrar, guvernul catalan ar trebui să se reunească până joi pentru a restabili ordinea Constituţională. Mai exact, să revină la starea de fapt de dinaintea datei de 6 septembrie, când au decis organizarea referendumului ce a împins Spania în cea mai gravă criză constituţională din ultimele decenii.

Susţinătorii independenţei Cataloniei reclamă ruptura de Madrid, invocând rezultatele referendumului ilegal din 1 octombrie. 43 la sută din electorat s-a prezentat la urne, în timp ce rata de aprobare a depăşit 90 la sută. Unioniştii care au ieşit în stradă, duminica trecută, în număr de peste un milion însă, numesc mişcarea guvernatorului catalan separatism ilegal. Între timp, mai multe bănci şi companii au început să îşi mute sediile din Catalonia pentru a evita excluderea din Uniunea Europeană şi eventuala pierdere a beneficiilor.

Articolul 155 din Constituţia spaniolă nu detaliază care sunt măsurile ce pot fi luate. Potrivit specialiştilor în Drept Constituţional, textul permite Guvernului de la Madrid să suspende funcţionarii şi aleşii locali şi să le preia competenţele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » 24 de ore decisive pentru soarta Cataloniei. Premierul regiunii trebuie să confirme dacă a declarat sau nu independeţa