Antena Meniu Search
x

Ţara din Europa pe care nimeni n-o recunoaşte. E situată pe malul Dunării, are steag, imn şi monedă, dar zero cetăţeni

În Europa, chiar aproape de noi, se află un mic teritoriu care se revendică a fi stat, dar pe care nimeni nu-l recunoaşte oficial. Are un preşedinte autoproclamat, un steg, un imn, monedă proprie, dar nimeni nu locuieşte acolo.

de Redactia Observator

la 18.03.2024, 13:25

Ţara din Europa pe care nimeni n-o recunoaşte. E situat pe malul Dunării, are steag, imn şi monedă, dar zero cetăţeni
- Profimedia

Pe bătrânul continent găsim mai multe teritorii liliputane care sunt recunoscute la nivel internaţional ca state, cum ar fi spre exemplu Monaco sau San Marino. Sau teritorii precum Gibraltar sau Insulele Feroe care deşi funcţionează ca nişte ţări, în fapt sunt controlate şi dirijate de alte state. Dar există Gornja Siga supranumit "Liberland", un teritoriu situat pe malurile Dunării, între Croaţia şi Serbia.

Ţara cu zero cetăţeni

Gornja Siga are aproximativ 7 kilometri pătraţi şi este o zonă pe care nici sârbii, nici croaţii nu au revendicat-o după destrămarea Iugoslaviei. Vit Jedlicka, un politician ceh, s-a autoproclamat preşedinte al acestui ţinut şi l-a denumit "Liberland". De când criptomonedele au prins avânt, Gornja Siga a devenit un adevărat paradis fiscal pentru cei care investesc în domeniu.

Gornja Siga are toate atributele unui stat modern: are propriul steag, imn, monedă oficială, ambasade în 50 de ţări, dar nimeni nu locuieşte între "graniţe". Şi asta pentru că Gornja Siga este în fapt o mlaştină, pe malul Dunării. Chiar dacă nimeni nu recunoaşte "Liberland", zonă este cunoscută la nivel internaţional. Spre exemplu, Egiptul şi-a avertizat cetăţenii în legătură cu Gornja Siga. Croaţia şi Serbia spun despre "Liberland" că e "o glumă inofensivă". Polonia a trimis o comisie pentru analiza situaţia, dar concluzia a fost că nu îndeplineşte toate condiţiile pentru a fi stat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 57 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ţara din Europa pe care nimeni n-o recunoaşte. E situată pe malul Dunării, are steag, imn şi monedă, dar zero cetăţeni