Tehnologia un pericol uriaş pentru sănătatea copiilor. Anunţul făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

De Redactia Observator.
Publicat: 25.04.2019, 09:45.
Actualizat: 25.04.2019, 11:19

Era tehnologiei poate aduce, la pachet cu beneficiile, pericole uriaşe pentru sănătatea copiilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut public un nou studiu care recomandă ca micuţii sub 2 ani să nu intre în contact deloc cu telefoane mobile, tablete sau televizoare.

Era tehnologiei poate aduce, la pachet cu beneficiile, pericole uriaşe pentru sănătatea copiilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut public un nou studiu care recomandă ca micuţii sub 2 ani să nu intre în contact deloc cu telefoane mobile, tablete sau televizoare. Iar pentru cei cu vârste între 2 şi 4 ani, durata expunerii la astfel de dispozitive să nu fie mai mare de 1 oră pe zi. Riscurile sunt de sedentarism şi obezitate, o afecţiune care, în ultimele patru decenii, a ajuns să afecteze de 10 ori mai mulţi copii la nivel global.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că lipsa activităţii fizice este un factor de risc major pentru mortalitatea înregistrată la nivel global. Specialiştii atrag atenţia că o viaţă sănătoasă începe de la cele mai fragede vârste.

Juan Willumsen, medic: Pentru copiii de doi ani este indicat să petreacă, pe cât posibil, mai puţin de o oră în faţa ecranului. 60 de minute pe zi şi mai puţin este bine. Pentru copii ceva mai în vârstă, de 3-4 ani, este bine să facă activităţi fizice timp de 180 de minute sau 3 ore în timpul zilei. Cel puţin 60 de minute dintre acestea ar trebui să fie de activitate fizică moderată sau intensă.

În ce priveşte copiii sub 2 ani, specialiştii recomandă părinţilor ca aceştia să nu fie expuşi deloc la ecrane digitale.

Fiona Bull, medic: Ultimele estimări privind obezitatea la adulţi şi copii arată un nivel ridicat. La copiii sub 5 ani, în prezent 40 de milioane sunt obezi la nivel global.

Tehnologia este, însă, pentru mulţi părinţi, un ajutor cotidian de nelipsit.

Paula Morton, mamă: Nu ştim cum am putea să pregătim cina, să gătim, sau să facem curat dacă nu ar avea la ce să se uite.

Jess Drogie, mamă: Cred că este bine să primeşti astfel de sfaturi, dar cel mai important este să te foloseşti de bunul simţ pentru a decide pentru tine ce este bine şi ce este rău.

Perioada copilăriei timpurii, de sub 5 ani, este considerată de specialişti ca fiind cea în care copiii îşi dezvoltă obiceiurile şi adoptă rutinele formate de familie privind somnul, activităţile fizice şi de cunoaştere.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.