Antena Meniu Search
x

Tensiune maximă înaintea referendumului din Catalonia, iar zecile de mii de români de acolo sunt îngrijorați

Tensiunea creşte la Barcelona, înaintea referendumului pentru independenţă.

Vezi și

Tensiunea creşte la Barcelona, înaintea referendumului pentru independenţă. În timp ce spaniolii dau asigurări că scrutinul nici măcar nu va avea loc, catalanii se mobilizează în jurul secţiilor electorale. Oamenii au dormit, alături de copii, în sălile unde, duminică, vor vota. Referendumul pune în joc şi soarta celor aproximativ 160.000 de români din Catalonia.

Catalanii sunt determinaţi să urmeze îndemnul liderului lor şi să ducă la bun sfârşit demersul pentru independenţă. În cadrul unei acţiuni numite de presă "revoluţia în pijamale", zeci de familii au ocupat aproape 200 de şcoli în care urmează să fie deschise secţii de vot.

În sprijinul secesioniştilor au venit şi fermierii, care şi-au adus de ieri tractoarele în Barcelona şi au făcut cu ele zid în jurul secţiilor de vot.

Ofensiva Madridului nu s-a lăsat însă aşteptată. Mii de poliţişti au primit ordin de mobilizare. Spaniolii au preluat controlul asupra centrului de telecomunicaţii al guvernului din regiune. Iar din cele peste 2.300 de secţii puse la dispoziţia alegătorilor, cel puţin 1.300 au fost deja sigilate, anunţă Madridul.

Tensiunile de la Barcelona se simt şi în "mica Românie" din metropola catalană. Mulţi conaţionali şi-au deschis aici afaceri.

Românii de aici sunt îngrijoraţi de efectele pe care referendumul l-ar pute a avea asupra întregii Spanii.

La ultimul miting dinaintea controversatului referendum pentru independenţă, catalanii au ieşit în număr mare în stradă, în semn de sfidare. Din mijlocul manifestaţiei, liderul regiunii secesioniste şi-a îndemnat susţinătorii să ignore ordinele Madridului şi să iasă la vot.

La Madrid, mii de oameni au participat la o manifestaţie împotriva referendumul pentru independenţa Cataloniei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Tensiune maximă înaintea referendumului din Catalonia, iar zecile de mii de români de acolo sunt îngrijorați