Antena Meniu Search
x

Trebuia să prezinte o expoziţie cu peste 70.000 de euro în bancnote lipite pe pânză, dar artistul a furat banii şi a lăsat ramele goale

Un artist danez trebuia să expună peste 70.000 de euro în bancnote lipite pe o pânză, dar în cele din urmă a lăsat ramele goale şi a furat banii. Bărbatul trebuie acum să plătească jumătate de milion de coroane. 

de Redactia Observator

la 19.09.2023, 10:14

- Twitter

"Instanţa a decis că B (artistul) trebuie să-i plătească lui A (muzeul) 492.549 de coroane (66.000 de euro), suma datorată, mai puţin onorariul artistului şi compensaţia pentru expunere", a precizat tribunalul din Copenhaga într-un comunicat.

În 2021, Muzeul Kunsten din Aalborg, în vestul Danemarcei, a fost de acord să-i împrumute o sumă importantă de bani lui Jens Haaning pentru ca acesta să poată reconstitui una dintre vechile sale lucrări reprezentând un an de salariu în Danemarca şi Austria, în bancnote daneze şi în euro. Când au fost deschise cutiile, personalul a găsit ramele goale, lucrările redenumite "Ia banii şi fugi!".

Cele două lucrări goale, prezentate în faţa publicului în ciuda celor întâmplate

Cu toate acestea, directorul muzeului, Lasse Andersson, a decis să prezinte cele două lucrări.

"Ele oferă o abordare plină de umor şi ne determină să reflectăm asupra modului în care este apreciată munca", a explicat el, asigurându-ne că muzeul va lua măsuri legale dacă Jens Haaning, în vârstă de 58 de ani, nu va returna banii, potrivit News.

Pentru lucrarea sa, Jens Haaning primise 10.000 de coroane (1.340 de euro), plus o primă de expoziţie. El a dat în judecată statul pentru încălcarea drepturilor sale de autor. Intervievat de TV2 Nord, artistul a declarat că muzeul a obţinut "mult, mult mai mult" decât banii pe care i-a investit, în special datorită mediatizării cazului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Trebuia să prezinte o expoziţie cu peste 70.000 de euro în bancnote lipite pe pânză, dar artistul a furat banii şi a lăsat ramele goale