Antena Meniu Search
x

Tuberculoza AMENINŢĂ Europa. Noua formă a bolii este REZISTENTĂ la tratamente

Controlată de zeci de ani, tuberculoza ameninţă din nou Europa, sub o formă rezistentă la mai multe tratamente, iar migranţii sunt primele victime, avertizează experţii cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva acestei boli, marcată vineri, relatează AFP.

Controlată de zeci de ani, tuberculoza ameninţă din nou Europa, sub o formă rezistentă la mai multe tratamente, iar migranţii sunt primele victime, avertizează experţii cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva acestei boli, marcată vineri, relatează AFP.

"Chiar dacă rămân limitate în Europa, riscurile pe care le reprezintă actuala criză a migraţiei fac din tuberculoza multirezistentă o urgenţă şi o prioritate de sănătate", a pledat recent, Societatea Europeană de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID).

Migranţii şi refugiaţii sunt adesea concentraţi în zonele dens populate şi cu condiţii precare de igienă, aceleaşi condiţii care au favorizat boala la sfârşitul secolului al XlX-lea, când un european din şapte murea de tuberculoză, subliniază specialiştii în sănătate publică.

Cele mai multe infecţii în Europa sunt în rândul migranţilor, care trebuie să fie consideraţi o populaţie vulnerabilă, şi nu propagatori ai bolii, adaugă ei.

Pe acelaşi subiect

În Austria, Olanda şi Norvegia, 100% din cazurile de tuberculoză rezistentă la tratament diagnosticate în 2014 au fost la migranţi şi refugiaţi. Procentul a fost de peste 90% în Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania, potrivit ESCMID. În total 1.400 de cazuri de de tuberculoză rezistentă la tratament au fost detectate în rândul migranţilor în acel an în 12 ţări europene.

Unii migranţi sosesc deja contaminaţi în Europa. Dar "majoritatea iau boala în ţara gazdă", a explicat pentru AFP Michel Kazatchkine, reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală, care este interesat îndeaproape şi de tuberculoză, primul factor de mortalitate la seropozitivi.

Însă multe cazuri nu sunt detectate, deoarece niciuna dintre ţările europene nu are o politică de screening organizat, iar unii migranţi nu ştiu unde să caute îngrijire medicală, li se refuză accesul la tratament sau evită să fie diagnosticaţi de teamă să nu fie expulzaţi.

Tuberculoza este o boală contagioasă, cauzată de o bacterie, bacilul lui Koch. Acesta atacă de obicei plămânii, dar uneori şi rinichii, ganglionii limfatici şi oasele. Simptomele pot să nu apară imediat şi contagierea se face prin salivă, când o persoană tuşeşte, strănută sau vorbeşte.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial. În 2015, 1,8 milioane de oameni au murit şi 10,4 milioane de persoane au fost afectate.

Citeşte şi: AVERTISMENT de la meteorologii români pentru VARA 2017! Se anunţă fenomene extreme, CANICULĂ cu efecte CATASTROFALE

Aproximativ 500.000 de cazuri au fost de tuberculoză multirezistentă la medicamente - atunci când cele două medicamente cele mai puternice (izoniazida şi rifampicina) nu sunt eficiente - sau ultrarezistentă - când tratamente de a doua intenţie, mai scumpe, de mai lungă durată şi care produc mai multe efecte secundare, se dovedesc ineficiente. 20% dintre aceste forme rezistente au fost localizate în Europa, în special în Europa de Est şi Rusia.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Tuberculoza AMENINŢĂ Europa. Noua formă a bolii este REZISTENTĂ la tratamente