Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina a arestat un grup de oameni acuzaţi că plănuiau o lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra Parlamentului

Război în Ucraina. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat luni destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării), relatează Agerpres, citând EFE.

de Redactia Observator

la 01.07.2024 , 15:38

Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie. "Conform anchetei, în mai şi iunie 2024 un grup de persoane a distribuit pe reţelele de socializare mesaje ce discreditau actuala conducere a statului, cerând schimbări în ordinea constituţională şi preluarea puterii în Ucraina", se arată într-un comunicat al Parchetului ucrainean, care a informat că această grupare a fost desfiinţată.

Ucraina anunţă desfiinţarea unui grup subversiv ce intenţiona să preia controlul asupra clădirii Parlamentului

Potrivit Procuraturii, liderii grupării au convocat mai multe evenimente publice pentru data de 30 iunie, zi în care în Ucraina se sărbătoreşte Ziua Constituţiei. Organizatorii nu şi-au dezvăluit intenţiile de lovitură de stat în aceste apeluri. Pe lângă preluarea controlului asupra clădirii Parlamentului, aceste evenimente publice vizau şi alegerea unui nou "guvern interimar" .

Vezi și

Principalul organizator este, potrivit Parchetului, liderul unei organizaţii care "are experienţă în participarea la acte provocatoare, care nu au dat rezultate". Parchetul nu oferă însă mai multe detalii despre identitatea acestei persoane sau organizaţia pe care o conduce.

Pe acelaşi subiect

"Închiriase o sală cu o capacitate de două mii de persoane şi căutase, de asemenea, cadre militare şi gardieni înarmaţi din structuri private pentru a efectua preluarea puterii", a precizat Parchetul despre modul în care a fost pregătită presupusa tentativă de lovitură de stat.

Potrivit acestei surse, organizatorul avea complici în regiunile Dnipropetrovsk şi Kiev şi încercase fără succes să atragă în pregătiri un ONG din regiunea Ivano-Frankivsk. Patru persoane sunt anchetate în Ivano-Frankivsk pentru distribuirea de materiale care cer răsturnarea violentă a ordinii constituţionale, dintre care doi sunt privaţi de libertate preventiv, potrivit Parchetului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Ucraina a arestat un grup de oameni acuzaţi că plănuiau o lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra Parlamentului