Antena Meniu Search
x

Un al treilea spion rus GRU a fost acuzat pentru atacul cu Novichok din Salisbury, Marea Britanie. ”Mii de oameni puteau muri”

Un al treilea cetățean rus a fost acuzat de otrăvirea cu Novichok din 2018 a lui Serghei și Yulia Skripal în Salisbury. Bărbatul care folosea numele Serghei Fedotov ar fi lucrat cu Alexander Petrov și Ruslan Boshirov.

de Redactia Observator

la 21.09.2021, 15:53

Un bărbat cunoscut sub numele de Serghei Fedotov, care ar avea aproximativ 50 de ani, a făcut parte din echipa militară rusă împreună cu Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, susține poliția britanică. Ultimii doi au fost deja puși sub acuzare de otrăvire cu novichok. Scotland Yard a declarat că toți cei trei bărbați lucrează pentru agenția rusă de spionaj militar GRU. Este pentru prima dată când ancheta a implicat în mod explicit GRU, deși premierul de atunci, Theresa May, a dat vina pe agenția rusă înca din 2018. Poliția crede că cei trei au lucrat anterior împreună ca o unitate în Bulgaria și Cehia și posibil în alte locuri. Bănuiesc că nu au lucrat în Marea Britanie înainte de atacul din Salisbury, deși toți trei au călătorit aici înainte, relatează The Guardian

„Toți trei au lucrat în numele statului rus în operațiuni desfășurate în afara Rusiei. Toți trei sunt indivizi periculoși ... Au încercat să ucidă oameni aici în Marea Britanie și au adus o armă chimică extrem de periculoasă prin mijloace necunoscute”, a spus Dean Haydon, adjunctul comisarului poliției metropolitane. El a spus că atacul din Salisbury ar fi putut ucide mii de persoane și că cei trei au fost implicați în „atacuri similare” în altă parte. De asemenea, el a dezvăluit pentru prima dată care ar fi numele reale ale tuturor celor trei bărbați. Se crede că adevăratul nume al lui Fedotov este Denis Sergeev, adevărata identitate a lui Boshirov este Alexander Mishkin, iar Petrov se numește în realitate Anatoliy Chepiga.

Haydon a declarat că Fedotov a ajuns pe aeroportul Heathrow la 11 dimineața, pe 2 martie 2018. El a stat într-un hotel din centrul Londrei și s-a întâlnit cu presupușii săi conspiratori de mai multe ori în weekend, dar nu i-a însoțit la Salisbury, unde au derulat atacul pe 4 martie. Spre deosebire de hotelul în care Petrov și Boshirov au fost cazați, în hotelul lui Sergeev nu a fost găsită nicio urmă de novichok.

Echipa de jurnaliști de investigație Bellingcat, care a dezvăluit anterior identitățile lui Petrov și Boshirov, a relatat că Fedotov este un ofițer de rang înalt din GRU și absolvent al Academiei Diplomatice Militare din Rusia. La fel ca Petrov și Boshirov, Fedotov a fost acuzat de șapte infracțiuni, inclusiv tentativa de ucidere a lui Serghei și Yulia Skripal, precum și a lui Nick Bailey, care s-a îmbolnăvit după ce s-a dus la casa celor doi. Celelalte acuzații sunt conspirație pentru uciderea lui Serghei Skripal, utilizarea și deținerea de novichok. Încă nu s-au făcut acuzații în legătură cu otrăvirea și moartea lui Dawn Sturgess și îmbolnăvirea Charlie Rowley, în Amesbury, Wiltshire. Deși incidentele sunt cercetate în comun, poliția nu a reușit să-și dea seama de modul în care sticla de parfum care conținea novichok a ajuns aici.

Avizele Interpol au fost solicitate pentru Fedotov și rămân în vigoare pentru Petrov și Boshirov. Haydon a declarat că nu a existat cooperare din partea Rusiei în cadrul anchetei și că nu există niciun acord de extrădare, așa că, poliția nu-i poate aresta și trimite în judecată pe cei trei decât dacă părăsesc Rusia - o situație puțin probabilă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Un al treilea spion rus GRU a fost acuzat pentru atacul cu Novichok din Salisbury, Marea Britanie. ”Mii de oameni puteau muri”