Antena Meniu Search
x

Un dizident rus, găsit mort la Londra, în urmă cu trei ani, a fost ucis, deşi iniţial s-a crezut că este vorba despre o sinucidere

Nikolai Gluşkov, un dizident rus stabilit la Londra, în Anglia, a fost găsit mort în martie 2018. Iniţial s-a crezut că este vorba despre o sinucidere, dar acum s-a stabilit că bărbatul a fost ucis.

de Redactia Observator

la 10.04.2021, 09:02

Nikolai Gluşkov a murit la 68 de ani
Nikolai Gluşkov a fost găsit mort în casa sa dintr-o periferie a Londrei - Metropolitan Police via the Guardian
  • Nikolai Gluşkov a murit la 68 de ani.

Trupul neînsufleţit al lui Gluşkov a fost găsit chiar de fiica sa, Natalia Gluşkova, în casa acestuia din New Malden, o suburbie a Londrei. Natalia şi unul dintre partenerii de afaceri ai tatălui ei erau îngrijoraţi că bărbatul nu mai dă niciun semn de viaţă.

Conform The Guardian, Natalia a descoperit trupul neînsufleţit al lui Nikolai pe hol. Bărbatul era întins, cu faţa în jos. Avea o lesă înfăşurată de două ori în jurul gâtului, iar lângă el era o scăriţă cu două trepte. Iniţial s-a mizat pe varianta sinuciderii, respectiv că Nikolai s-a urcat pe scăriţa respectivă şi s-a spânzurat. Asta în ciuda faptului că Natalia, dar şi Dominic Beil, unul dintre paramedicii care au intervenit la faţa locului, au ridicat semne de întrebare.

Natalia a susţinut în permanenţă că scena descoperită a fost "o tentativă nereuşită de a masca o crimă", iar Dominic Beil a precizat că, din experienţa lui, în astfel de cazuri scăriţa cu două trepte ar fi trebuit să fie dărâmată, în cazul în care vorbim cu adevărat despre o sinucidere.

Gluşkov, ultimul dintr-o lungă serie de dizidenţi ruşi ucişi în Anglia

Iar la mai bine de trei ani de la producerea tragediei, autorităţile au stabilit, în mod clar şi fără echivoc, că Nikolai Gluşkov a fost ucis. Ancheta a scos la iveală că, într-adevăr, dizidentul rus a fost sugrumat, prezentând răni specifice, înainte ca asasinarea să fie mascată într-o sinucidere. Bărbatul ar fi fost atacat din spate, fulgerător, astfel că nu existau urme care să arate că ar fi încercat să se apere, pentru că a fost luat prin surprindere.

Deocamdată nu se cunosc detalii despre eventualul asasin, astfel că sunt luate în calcul toate variantele posibile. Totuşi, numele lui Gluşkov este trecut, acum, pe o lungă listă de dizidenţi ruşi care şi-au găsit sfârşitul peste hotare, în special în Anglia, în condiţii suspecte. Amintim aici de Boris Berezovsky, bun prieten cu Gluşkov, care a fost găsit mort în 2013, în casa fostei soţii din Berkshire, sau de Alexander Litvinenko, mort în 2006, după ce a fost otrăvit. În plus, cu o săptămână înainte de Gluşkov să fie găsit mort, Sergei Skripal şi fiica lui, Iulia Skripal, au fost otrăviţi Salisbury, tot în Anglia. Au supravieţuit, însă ancheta a scos la iveală că cei doi ar fi fost otrăviţi de ofiţeri ai Serviciului Rus de Informaţii, din acest motiv fiind luată în calcul posibilitatea ca ofiţerii respectivi să fi jucat un rol important şi în asasinarea lui Gluşkov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Un dizident rus, găsit mort la Londra, în urmă cu trei ani, a fost ucis, deşi iniţial s-a crezut că este vorba despre o sinucidere