Un fost ofiţer de informaţii, suspectat că ar fi de fapt "creierul" operaţiunii care a dus la asasinarea preşedintelui din Haiti

De Redactia Observator.
Publicat: 17.07.2021, 21:15.
Actualizat: 17.07.2021, 21:17

Un fost ofiţer de informaţii din serviciile secrete haitiene ar fi implicat în uciderea preşedintelui Jovenel Moise. Potrivit New York Times, Joseph Felix Badio a contactat doi foşti militari din armata columbiană cărora le-a oferit un plan al operaţiunii.

Un fost ofiţer de informaţii, suspectat că ar fi de fapt "creierul" operaţiunii care a dus la asasinarea preşedintelui din Haiti

Profimedia

Potrivit lui Jorge Luis Vargas, şeful poliţiei columbiene, Badio le-a cerut celor doi foşti militari columbieni "să-l aresteze" pe preşedintele haitian. Afirmaţiile lui Vargas nu au fost însoţite de dovezi, dar acesta a precizat că informaţia prezentată este rezultatul unei anchete desfăşurate în colaborarea cu autorităţile din Haiti.

Joseph Felix Badio a fost demis pe 17 mai din cadrul unităţii anti-corupţie din Haiti pe motiv că a încălcat grav conduita profesională. Pe numele său a fost emis vineri, 16 iulie, un mandat de arestare sub acuzaţii de crimă şi jaf armat. Autorităţile haitine suspectează că Badio a fost de fapt "creierul" întregii operaţiuni ce a dus la asasinarea preşedintelui Jovenel Moise: el s-ar fi ocupat de procurarea vehiculelor, coordonarea echipei comando şi de întreaga logistică a operaţiunii.

Funeraliile preşedintelui haitian Jovenel Moïse, asasinat la 7 iulie, de un comando străin, vor avea loc la 23 iulie. La funeralii va asista şi văduva acestuia, rănită în atac şi spitalizată la Miami.

Citește și:

Înmormântarea va avea loc la Cap-Haitien, a anunţat premierul interimar Claude Joseph. Între timp a revenit în Haiti şi fostul preşedinte Jean-Bertrand Artistide, el fiind aşteptat de sute de susţinători. Aristide, primul preşedinte ales în Haiti, era în Cuba de la finalul lunii iunie, pentru a se trata de Covid-19.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.