Antena Meniu Search
x

Un oraș din California s-a declarat ”republică constituțională” ca să scape de restricțiile anti-Covid

Un oraș din nordul Californiei s-a declarat „republică constituțională” ca răspuns la restricțiile anti-Covid impuse de guvernatorul statului. Consiliul orașului Oroville, situat la poalele dealurilor Sierra Nevada, la aproximativ 140 de kilometri de capitala Sacramento, a adoptat o rezoluție în această săptămână prin care afirmă că se va opune ordinelor statale și federale privind pandemia de Covid-19.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.11.2021, 16:48

Un oraș din California s-a declarat ”republică constituțională” ca să scape de restricțiile anti-Covid
Un oraș din California s-a declarat ”republică constituțională” ca să scape de restricțiile anti-Covid - Profimedia Images

Liderii din Oroville au spus că desemnarea orașului drept ”republică constituțională” este o modalitate de a afirma valorile locale și de a respinge regulile de stat cu care nu pot fi de acord. Cu toate acestea, un expert în domeniul juridic susține că desemnarea are valoare pur simbolică, nu și juridică.

Administrația din Oroville a refuzat să avizeze purtarea obligatorie a măștii de protecție

California s-a confruntat încă de la începutul pandemiei de Covid-19 cu rezistența la restricțiile anti-Covid, în special în zonele rurale din nord, în ciuda faptului că s-a numărat printre primele state SUA care au implementat blocaje și au impus vaccinarea anumitor categorii de angajați.

În comitatul Butte, din care face parte și Oroville, administrațiile locale au refuzat în această toamnă să avizeze purtarea obligatorie a măștii de protecție, în pofida faptului că numărul de infecții cu COVID-19 crescuse vertiginos, scrie The Guardian.

Pe acelaşi subiect

Înainte de a adopta rezoluția, membrii consiliului din Oroville au susținut că iau atitudine și pledează pentru ca rezidenții să facă propriile alegeri în materie de sănătate.

Rezoluția nu are valoare juridică

Chiar și asa, declarația orașului nu îl protejează de la respectarea legilor federale și de stat, a spus Lisa Pruitt, expert în drept la Universitatea din California.

„O municipalitate nu se poate declara în mod unilateral că nu este supusă legilor statului California”, a spus Pruitt. „Orice înțeleg ei prin republică constituțională, nu poți spune hocus pocus și să faci asta să se întâmple.

Oroville și-a redactat rezoluția de la zero după ce nu a găsit niciun exemplu de alte orașe cu rezoluții similare, a declarat Scott Thomson, viceprimarul orașului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Un oraș din California s-a declarat ”republică constituțională” ca să scape de restricțiile anti-Covid