Un pachet de cafea a ajuns să coste 100 de dolari în Coreea de Nord. Kim Jong-Un a avertizat că există un deficit de hrană
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un are probleme mai mari decât tensiunile cu Statele Unite în acest moment. Dictatorul de la Phenian trebuie să-și hrănească oamenii, iar opțiunile sale nu sunt bune, relatează CNN.
Kim Jong-Un a avertizat recent că există un deficit de alimente în Coreea de Nord şi a făcut apel către oameni să se pregătească pentru restricţii extinse. A făcut comentariile în deschiderea unei conferinţe politice la care este discutată salvarea economiei naţionale. Economia fragilă a țării a decăzut şi mai mult în timpul pandemiei, când graniţele au fost închise, astfel că a fost blocat comerţul cu China, Taifunurile şi inundaţiile de vara trecută, care au distrus culturile, au lovit și ele economia.
Observatorii care evaluează situaţia în Coreea de Nord nu au văzut încă semne de foamete în masă sau instabilitate majoră, dar unii analişti spun că este posibil să aibă loc „o furtună perfectă” care va submina pieţele alimentare şi de schimb şi care va duce la o panică generalizată. Exerții spun că nord coreenii s-ar putea confrunta cu deficite de hrană de până la un milion de tone anul acesta. Importurile de hrană vor fi dificile, deoarece granițele rămân în mare parte închise din cauza restricțiilor Covid-19.
Prețurile la produsele de import au crescut în Coreea de Nord: Ceai de 70 de dolari și cafea de 100 de dolari
În capitala Phenian, prețurile unor bunuri de bază au crescut. Experții spun că prețul orezului și al combustibililor sunt relativ stabile, dar cele la produse de bază importate, cum ar fi zahărul, uleiul de soia și făina au crescut. Prețul cartofilor s-a triplat la binecunoscuta piață Tongil, unde atât localnicii, cât și străinii pot face cumpărături. Un pachet mic de ceai negru se pot vinde cu aproximativ 70 de dolari, în timp ce un pachet de cafea poate ajunge la peste 100 de dolari, relatează CNN.
- VIDEO. Kim Jong-Un, aplaudat minute în șir. Dictatorul nord-coreean a cerut pregătire pentru ”confruntare și...
- Kim Jong-Un a slăbit iar japonezii speculează că este bolnav. Anul trecut dictatorul nord-coreean avea 140 de kg
- Kim Jong-un a declarat "război" blugilor mulați și interzice purtarea lor de teama "invaziei stilului de viață...
Cât de aproape este Coreea de Nord de o foamete?
Kim Jong-Un nu a dezvăluit amploarea lipsei de alimente, însă Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite (FAO) a estimat recent că este o lipsă de aproximativ 860.000 de tone de alimente sau echivalentul a două luni de aprovizionare la nivel național. Situația a fost suficient de gravă în aprilie pentru ca liderul nord coreean să îndemne poporul la „marș forțat”, termenul folosit pentru a se referi la foametea devastatoare din Coreea de Nord din anii 1990, care a ucis sute de mii de oameni.
Să admită că economia planificată a statului nu poate nici măcar să-și hrănească oamenii este deplasat pentru un lider a cărui familie este descrisă de propagandă ca fiind infailibilă și aproape asemănătoare lui Dumnezeu. Dar, spre deosebire de tatăl său și de predecesorul său, Kim nu s-a temut să admită greșeli sau eșecuri - sau chiar să plângă în fața oamenilor săi.
Kim și-a modelat imaginea internă ca un lider al poporului, care se întâlnește în permanență cu cetățenii și care e dedicat îmbunătățirii vieții de zi cu zi a uneia dintre cele mai sărace țări de pe planetă. Obiectivul său declarat de la preluarea puterii în 2011 a fost de a îmbunătăți viața majorității nord-coreenilor.
Kim Jong Un a declarat la a treia ședință plenară a Comitetului central al Partidului Muncitorilor că ţara sa trebuie să se pregătească atât ”de dialog, cât şi de confruntare” cu Statele Unite. Joe Biden, căruia Phenianul îi denunţă ”politica ostilă”, nu exclude să se întâlnească într-o bună zi cu Kim Jong Un, însă subliniază că nu va face acest lucru fără un angajament clar din partea nord coreeanului. Negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord rămân blocate în continuare, după eşecul celui de-al doilea summit al lui Donald Trump cu Kim Jong Un, la Hanoi, în Vietnam, în 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰