Antena Meniu Search
x

Un român din Germania a ajuns să doarmă pe străzi, după ce a fost înşelat de patronii la care lucra

Momente de coşmar pentru un român plecat în Germania, în încercarea disperată de a avea o viaţă mai bună.

de Monica Palade

la 08.02.2021, 07:49

Un român din Germania a ajuns să doarmă pe străzi, după ce a fost înşelat de patronii la care lucra - iStock/Getty Images
  • Un român din Germania înşelat de angajator a ajuns să doarmă pe străzi
  • Povestea lui Nicolae Molcosa a fost relatată în presa germană

Bărbatul a ajuns să doarmă pe străzi, după ce a fost păcălit de patroni la bani şi a rămas ulterior fără un loc de muncă.

Povestea lui Nicolae Molcoasa a fost relatată pe larg de publicaţia germană tagesspiegel.de. Bărbatul a fost angajat să lucreze la mallul din Berlin, fără să fie însă plătit. Românul doarme acum într-o staţie de autobuz abandonată din Potsdam. A acoperit crăpăturile din acoperiş cu bandă adezivă ca să nu plouă înăuntru, iar pe jos a pus cartoane ca să nu simtă frigul.

Nu şi-a pierdut speranţa

„Vreau să fiu privind ca egal printre egali”, spune Nicolae. Marea majoritate a oamenilor trec pe l]ngp el zilnic, dar se uită în altă parte ca şi cum nu s-ar afla acolo. Bprbatul de 50 de ani a dus o viaţă grea, dar nu şi-a pierdut speranţa că va fi recunoscut în Germania ca o persoană cu drepturi. Să nu mai fie tratat ca forţă de muncă ieftină si să beneficieze de sprijin la nevoie.

În zilele friguroase, Nicolae poată două geci. Este un bărbat îngrijit şi nu te-ai gândi că este un om fără adăpost, dar cu toate acestea stă aici în colţul străzi şi vinde ziare. Şi-a strâns tot avutul în nişte valize mari, le-a încărcat într-un cărucior de cumpărături care aproape că i se înalţă peste cap, scriu jurnaliştii germani.

A dat în judecată compania şi a câştigat

Românul a dat în judecată compania Openmallmaster şi a câştigat în instanţă. Se întâmpla în august 2015. Ar fi trebuit să primească 1.226 de euro pentru munca sa, însă Nicolae Molcosa a spus în instanţă că nu a primit decât 550 de euro pentru trei săptămâni de muncă grea. „De la început munca a fost foarte grea, exagerată. Lucram 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Apoi a fost tot mai rău“. Nici în ziua de azi, omul nu a mai văzut banii.

Angajatorul, adică subcontractorul responsabil, a scăpat fără să plătească. Compania Openmallmaster şi-a declarat falimentul, iar directorul general s-a făcut nevăzut şi a fost căutat cu mandat de arestare pentru că a întârziat intrarea în insolvenţă.

A câştigat în instanţă, dar degeaba

Iar hotărârea judecătorească în favoarea lui Nicolae, cu privire la banii pe care ar trebui să-i primească, nu mai poate fi acum aplicată, având în vedere că firma la care lucra a dat faliment.

Românul visează să fie integrat şi să înveţe limba germană. Până atunci e greu să te înţelegi prea bine cu el, mai scriu jurnaliştii germani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri externe » Un român din Germania a ajuns să doarmă pe străzi, după ce a fost înşelat de patronii la care lucra