Antena Meniu Search
x

Un scriitor polonez riscă trei ani de închisoare pentru că l-a jignit pe președintele Andrzej Duda: "E un idiot"

Un scriitor polonez popular riscă trei ani de închisoare, după ce l-a jignit pe preşedintele Andrzej Duda, într-un mesaj publicat pe Facebook, în luna noiembrie, scrie BBC. Jakub Zulczyk a scris, pe Facebook, că Duda că nu a înțeles procesul electoral din SUA, numindu-l "idiot".

de Redactia Observator

la 23.03.2021, 11:41

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda - Profimedia Images
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

În urma materialelor din presa americană despre victoria prezidențială a lui Joe Biden, președintele Duda a scris pe Twitter: „Felicitări lui Joe Biden pentru o campanie prezidențială de succes. În timp ce așteptăm nominalizarea de la Colegiul Electoral, Polonia este hotărâtă să mențină parteneriatul strategic PL-SUA la nivel înalt și de înaltă calitate pentru o alianță și mai puternică".

Scriitorul și jurnalistul Jakub Zulczyk a scris că a studiat politica SUA cu un interes deosebit și că „nu a auzit niciodată de așa ceva ca "nominalizarea de la Colegiul Electoral”. „Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA”, a scris el, adăugând: „Andrzej Duda este un idiot”.

Cuv\ntul folosit în postare a fost considerat „jignitor” și „inacceptabil”, au spus procurorii. Zulczyk a declarat că a aflat de acuzații din presă, potrivit sursei citate.

Romanul lui Zulczyk, publicat în 2014, Blinded by the Lights, a devenit un serial de succes produs de HBO Europe.

În Polonia sunt în vigoare 9 legi referitoare la insultă, inclusiv una care face referire la simbolurile de stat, şi toate prevăd posibile pedepse cu închisoarea. Există riscul de a fi condamnat nu doar pentru insultarea steagului polonez, ci şi a celor străine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Un scriitor polonez riscă trei ani de închisoare pentru că l-a jignit pe președintele Andrzej Duda: "E un idiot"