Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Unde sunt acum Lyle și Erik Menendez? Motivul pentru care şi-ar fi ucis părinţii şi cum au fost prinşi

Crimele din 1989 comise asupra lui Jose și Kitty Menendez de către cei doi fii ai lor, Lyle și Erik Menendez, în vârstă de 18 și 21 de ani la acea vreme, sunt din nou în centrul atenției dată fiind premiera serialului Netflix "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story".

de Larisa Andreescu

la 04.10.2024 , 12:34

Serialul, creat de Ryan Murphy, îi are în rolurile principale pe Javier Bardem ca Jose Menendez, Chloë Sevigny ca Kitty Menendez, și pe Nicholas Chavez și Cooper Koch ca Lyle și Erik Menendez, și povestește momentele dinaintea dublei crime îngrozitoare din Beverly Hills — și ce s-a întâmplat după aceasta.

Jose și Kitty Menendez au fost împușcați și uciși în casa lor din Los Angeles pe 20 august 1989, lăsând în urmă o scenă atât de îngrozitoare, încât inițial a fost investigată ca o crimă din partea mafiei, potrivit Los Angeles Times.

Cei doi fii ai lor, Joseph „Lyle” Menendez, acum în vârstă de 56 de ani, și Erik Galen Menendez, acum în vârstă de 53 de ani, au fost condamnați în 1996 pentru uciderea părinților lor cu puști de vânătoare după două procese, primul dintre ele încheindu-se fără o decizie din partea juriului. În al doilea proces, care a avut loc în fața unui singur juriu și fără camere de televiziune, judecătorul a declarat inadmisibile acuzațiile conform cărora Jose Menendez ar fi abuzat copiii, deși aceasta fusese apărarea în primul proces.

Articolul continuă după reclamă

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Erik și Lyle Menendez sunt încarcerați de mai bine de 30 de ani, de la arestarea din 1990. Acuzațiile de abuz sexual fac parte din noile dovezi pe care le examinează procurorul din Los Angeles, George Gascón, pe măsură ce ia în considerare dacă frații sunt eligibili pentru o rejudecare sau o nouă sentință.

Avem o obligație morală și etică de a analiza ceea ce ni se prezintă și de a lua o decizie”, a spus Gascon într-o conferință de presă pe 3 octombrie.

Procurorul a menționat mai multe dovezi care au fost prezentate în acest caz. Printre acestea se află acuzațiile unui membru al trupei de băieți din Puerto Rico, Menudo, împotriva tatălui lor, incluse în seria din 2023 „Menendez + Menudo: Boys Betrayed”, dar care nu au fost prezentate în procesele lor din anii 1990. Gascon a spus că au primit și o copie a unei scrisori pe care unul dintre frați ar fi trimis-o unui membru al familiei, în care vorbea despre abuzurile suferite. O nouă audiere în instanță a fost programată pentru 29 noiembrie.

Ce s-a întâmplat pe 20 august 1989

Jose Menendez a petrecut majoritatea anilor 1980 ca director de operatiuni la RCA Records, unde a ajutat la semnarea unor trupe celebre precum Duran Duran, The Eurythmics și Menudo, potrivit Los Angeles Times.

El a mutat familia în California după ce a părăsit RCA Records în 1986 pentru a lucra pentru Carolco Pictures, conform Times, și a achiziționat o casă de 9000 de metri pătrați în Beverly Hills în octombrie 1988. Casa din Beverly Hills avea să devină infama scenă a crimei, unde Jose Menendez și soția sa, Mary „Kitty” Menendez, au fost împușcați de mai multe ori în livingul lor - pe 20 august 1989. Cei doi fraţi aar fi folosit două puști de vânătoare de calibru 12.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

A fost absolut sălbatic”, a spus Russ Olson, un fost căpitan de poliție din Beverly Hills și investigator, despre scena crimei într-un episod din „Snapped“, o serie documentară de crime reale. Te uitai la două ființe umane care fuseseră sfâșiate.”

Jose Menendez, în vârstă de 45 de ani, a fost împușcat în ceafă de aproape, iar apoi a fost împuşcat de trei ori în brațe și picioare. Kitty Menendez, în vârstă de 47 de ani, a fost împușcată de patru ori în cap și de alte cinci ori pe trup.

Corpurile erau distorsionate”, a spus Olson. „Nu semănau cu ceea ce te-ai aștepta să arate o ființă umană.”

Atunci, Lyle Menendez, în vârstă de 21 de ani, a sunat la 911 spunând că el și fratele său în vârstă de 18 ani, Erik Menendez, tocmai se întorseseră acasă și și-au găsit părinții uciși.

Cineva mi-a ucis părinții”, a spus Lyle Menendez operatorului, conform unui transcript al apelului. „Erik, pleacă de lângă ei”, putea fi auzit strigând la fratele său în timpul apelului.

Când poliția a sosit, vecinii au auzit țipete și ofițerii l-au găsit pe Erik Menendez ghemuit pe iarbă, plângând, potrivit Times.

Cum au fost prinși frații Menendez?

Investigatorii au descris crimele ca fiind o „crimă în stilul unor gangsteri“, potrivit Times, citând rapoarte ale poliției, iar detectivii au suspectat că omorurile au fost comise de mafioți sau de rivalii din afaceri ai lui Jose Menendez, cu care ar fi avut un conflict.

Totuși, comportamentul financiar al fraților Menendez după crimă a început să atragă atenția investigatorilor: Lyle Menendez şi-a cumpărat un Porsche, un Rolex și a cheltuit mii de dolari pe haine, în timp ce Erik Menendez şi-a cumpărat o mașină Jeep Wrangler personalizată.

La scurt timp după ce poliția a confiscat înregistrări ale sesiunilor lor de terapie care conțineau informații incriminatoare, la aproximativ șapte luni după crime, fiul cel mare al cuplului, Lyle Menendez, a fost arestat - pe 8 martie 1990. Erik Menendez s-a predat autorităților trei zile mai târziu, iar ambii frați au apărut pentru prima dată în instanță pe 12 martie.

De ce au fost mai multe procese?

Frații Menendez au fost judecați pentru prima dată împreună,dar cu juriuri separate în 1993. Cazul a devenit o senzație națională datorită acoperirii televizate a înfăţişărilor din sala de judecată.

În primul proces, frații au susținut că și-au ucis părinții pentru că se temeau pentru siguranța lor după o viață întreagă de abuzuri sexuale comise de tatăl lor și tolerate de mama lor. Un membru al familiei a mărturisit despre abuzurile cunoscute încă din copilărie, potrivit ABC News.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Procurorii au susținut însă că frații şi-au ucis părinții pentru câștig financiar, iar procesul s-a încheiat cu două juriuri care nu aveau o decizie unanimă în ianuarie 1994, potrivit New York Times. Atunci, procurorul districtual din Los Angeles, Gil Garcetti, a spus că va rejudeca cazul și că nu va accepta o înțelegere între părţi.

Frații au fost judecați în fața unui singur juriu în al doilea proces, care a început în august 1995. Judecătorul Stanley Weisberg, judecătorul din al doilea proces, a declarat că dovezile și mărturiile referitoare la acuzațiile fraților de abuz sexual nu vor fi admise în noul proces, invocând irelevanța.

Erik și Lyle Menendez au fost condamnați pentru crimă de gradul 1 și crimă cu premeditare în martie 1996. Ambii frați au fost condamnați la două pedepse de închisoare pe viață, fără posibilitatea de a fi eliberați pe bază de eliberare condiționată, potrivit Associated Press.

Ce este Menudo și care sunt legăturile cu familia Menendez?

Menudo a fost o trupă de băieți din Puerto Rico formată în 1977 de producătorul muzical Edgardo Diaz. Primul lineup al trupei era format din cinci băieți tineri, iar în primele decenii ale anilor 1980 a devenit o senzație internațională — Ricky Martin făcându-și debutul în trupă în 1984.

După vârsta de 15 sau 16 ani, băieții erau înlocuiți cu membri mai tineri, a povestit un fost membru în seria „Menendez + Menudo: Boys Betrayed”. Roy Rosello s-a alăturat astfel trupei Menudo la 13 ani, în august 1983, și a susținut în documentar că a fost abuzat sexual de Diaz, fondatorul grupului, în cei trei ani în care a fost parte din trupă.

Diaz nu a vrut să ofere un interviu pentru documentarul Peacock sau pentru NBC News, însă a negat în mod repetat acuzațiile de abuz sexual aduse de foștii membri ai trupei.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Rosello a mai susținut în serial că a fost molestat de Jose Menendez când Menendez era director la RCA Records. Rosello a spus că Diaz l-a dus la casa lui Menendez, unde Menendez l-a drogat și l-a violat.

Acesta este bărbatul despre care vorbim”, a spus Rosello în serial, arătând o fotografie cu Jose Menendez pozând cu Menudo după ce au semnat cu RCA în 1983. „Acesta este pedofilul.”

Erik Menendez a spus în „Menendez + Menudo: Boys Betrayed” că își amintește că l-a văzut pe Rosello cu tatăl său în casa lor când era copil.

Tatăl meu era unul dintre cei care aleg și selectează noii membri ai trupei”, a spus el. „Îmi amintesc în mod specific cum a luat unul dintre băieți și a spus că vrea să vorbească cu el în privat și au mers în casă, la etaj.”

Revelațiile din jurul cazului fraților Menendez au luat o întorsătură dramatică, în special cu noile acuzații aduse de Roy Rosello, fost membru al trupei Menudo. În documentarul Menendez + Menudo: Boys Betrayed, Roselló îl acuză pe Jose Menendez, tatăl fraților, de abuzuri sexuale în timpul perioadei sale în trupă. Aceste acuzații, dacă se dovedesc adevărate, ar fi avut un impact semnificativ asupra apărării fraților Menendez în timpul proceselor lor.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Erik Menendez, când a aflat despre aceste acuzații în documentar, a fost vizibil afectat. Într-o conversație telefonică cu jurnalistul Robert Rand, care a acoperit cazul fraților Menendez timp de decenii, Erik a exprimat cât de profund a resimțit vestea. „Sincer, ca să fiu onest, mă simt groaznic. Este trist să știu că a mai existat o victimă a tatălui meu”, a spus Erik. El a adăugat că, deși a sperat întotdeauna că adevărul despre tatăl lor va ieși la iveală, niciodată nu și-a imaginat că va apărea într-un mod atât de dureros și devastator. „Întotdeauna am sperat și am crezut că într-o zi adevărul despre tatăl meu va ieși la iveală, dar niciodată nu mi-am dorit ca acest adevăr să iasă așa — ca urmare a traumei pe care un alt copil a suferit-o. Mă întristează foarte mult”, a adăugat el.

Lyle Menendez, de asemenea profund afectat de veste, a spus că acuzațiile au fost „copleșitoare” pentru el. El a recunoscut că au circulat zvonuri despre un posibil comportament inadecvat în legătură cu Menudo de-a lungul anilor, dar niciodată nu s-ar fi gândit că acuzațiile vor apărea decenii mai târziu. „Desigur că ar fi știut că acest lucru ar fi făcut o diferență la proces”, a spus el. „Cu siguranță ar fi făcut o diferență enormă, pentru că întregul proces s-a concentrat pe credința în aceste evenimente.”

Acuzațiile lui Rosello sunt semnificative nu doar pentru că implică o personalitate celebră, dar și pentru că ar fi putut schimba rezultatul proceselor fraților Menendez din anii '90. Apărarea lor s-a bazat în mare parte pe afirmațiile că au fost abuzați sexual de tatăl lor, acuzații care au fost excluse din cel de-al doilea proces din cauza unei decizii a judecătorului. Dacă dovezile despre abuzuri din afacerea de familie, cum ar fi acuzațiile lui Rosello, ar fi fost acceptate, acestea ar fi avut un impact semnificativ asupra modului în care jurații ar fi perceput motivațiile fraților pentru crimele comise.

Într-o întorsătură legală suplimentară, Biroul Procurorului Districtual din Los Angeles nu a răspuns încă întrebărilor legate de stadiul investigației referitoare la raportul de poliție al lui Rosello, pe care l-a depus în noiembrie 2022. Investigația asupra acuzațiilor rămâne în derulare, adăugând o altă dimensiune complexă unui caz deja de notorietate națională.

Vor fi vreodată eliberați frații Menendez?

În prezent, Erik și Lyle Menendez sunt încarcerați la Facilitățile Corecționale RJ Donovan din San Diego, California, conform Departamentului de Corecții și Reabilitare din California, unde nu au dreptul de a beneficia de liberare condiționată.

Totuși, echipa lor de avocați a depus o petiție de habeas corpus pe 4 mai 2023, conform documentelor judiciare obținute de NBC News, pe baza unor dovezi noi descoperite în documentarul Menendez + Menudo: Boys Betrayed, care nu au fost prezentate în timpul proceselor lor din anii '90. Petiția include și o scrisoare din 1988 pe care Erik Menendez a scris-o verișorului său, în care se plângea de abuzurile continue suferite din partea tatălui lor.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Noile dovezi au stârnit din nou discuții despre posibilitatea eliberării fraților, deși rămâne de văzut dacă instanța va aproba un nou proces sau le va reduce sentința.

În final, cazul fraților Menendez rămâne una dintre cele mai complicate și controversate drame legale din istoria americană, mai ales cu noile acuzații apărute și cu eforturile legale în derulare pentru eliberarea lor.

Procurorul districtual din Los Angeles a spus într-o conferință de presă pe 3 octombrie că biroul revizuiește dovezile primite și evaluează dacă frații Menendez ar trebui să fie rejudecați sau să primească o nouă sentință. O audiere a fost programată pentru 29 noiembrie.

Alan Jackson, un avocat de apărare penală, a explicat în mai 2023, la TODAY, ce ar trebui să se întâmple pentru ca frații Menendez să „respire aer liber într-o bună zi”.

Mai întâi, trebuie să depună petiția. Petiția trebuie să fie revizuită de un judecător de la instanța superioară. Judecătorul trebuie să aprobe un nou proces, iar apărarea trebuie să câștige la proces”, a spus Jackson. „Așadar, aceste obstacole procedurale și factuale — reprezintă o mare provocare.”.„Este aceasta o rază de speranță? Este o rază”, a adăugat Jackson.

Unde se află frații Menendez acum

Erik și Lyle Menendez îşi ispăşesc pedeapsa de închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată, după ce au fost condamnați pentru uciderea părinților lor în 1996. Lyle Menendez are acum 56 de ani, iar fratele său, Erik Menendez, are 53 de ani, conform Departamentului de Corecții și Reabilitare din California.

Amândoi sunt căsătoriți. Soția lui Erik Menendez, Tammi Menendez, a făcut o declarație în numele său după lansarea documentarului. Frații au fost ținuți în închisori separate până în 2018, când amândoi au fost mutați la Facilitățile Corecționale Richard J. Donovan, unde își ispășesc în prezent pedeapsa. Înainte de reuniune, frații nu se mai văzuseră din 10 septembrie 1996.

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Lyle Menendez a fost condus pe un coridor pentru a-și întâlni fratele într-o cameră din penitenciar, iar atunci când gardianul a deschis ușa, ambii frați „au izbucnit în lacrimi imediat”, a povestit Rand. „S-au îmbrățișat timp de câteva minute fără să spună niciun cuvânt unul altuia”, daugă el. „Apoi oficialii închisorii le-au permis să petreacă o oră împreună într-o cameră.”

Rand a scris în cartea sa, The Menendez Murders, că a petrecut timp cu amândoi frații și în 2024, când a fost invitat să vadă un mural mare dezvăluit în facilitățile corecționale, parte a unui proiect de embelire realizat parțial de Lyle și Erik Menendez. „Amândoi frații aveau zâmbete mari pe fețele lor”, a scris Rand, adăugând că toți au fost emoționați în timpul vizitei de 20 de minute.

Răspunsul fraţilor Menendez despre documentarul Monsters?

Erik Menendez a vorbit despre serial, care se confruntă și cu reacții negative din partea unor spectatori, într-o declarație din 19 septembrie postată pe X de către soția sa, Tammi Menendez.

Credeam că am depășit minciunile și portretizările ruinătoare ale caracterului lui Lyle, creând o caricatură a lui Lyle, bazată pe minciuni oribile și evidente răspândite în serie”, a spus declarația postată de Tammi Menendez. „Pot doar să cred că au fost făcute intenționat. Cu un dor greu în inimă, spun că cred că Ryan Murphy nu poate fi atât de naiv și inexact cu privire la faptele din viețile noastre încât să facă acest lucru fără intenții rele.”

El a numit seria o „portretizare onestă a tragediilor” din jurul crimei, despre care a spus că „aduce adevărul cu câțiva pași înapoi.”

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Cât de demoralizant este să știi că un om cu putere poate submina decenii de progres în a aduce lumină asupra traumei din copilărie”, spune în declarație. „Violența nu este niciodată o soluție, nu este niciodată un răspuns și este întotdeauna tragică. Ca atare, sper că nu va fi niciodată uitat că violența asupra unui copil creează o sută de crime groaznice și tăcute, întunecate în spatele strălucirii și glamour-ului și rareori expuse până când tragedia pătrunde în viețile tuturor celor implicați.”

Murphy a răspuns mai târziu criticilor lui Erik Menendez. „Știu că el nu a vizionat seria. Deci, mi se pare ciudat,” a spus Murphy pentru E! News pe covorul roșu la premiera din 23 septembrie a noii sale serii Grotesquerie.

Prezentăm multe, multe, multe, multe perspective. Asta face seria. În fiecare episod, ți se prezintă o nouă teorie bazată pe oameni care au fost implicați sau care au acoperit cazul”, a continuat Murphy. „Unele dintre controverse par să fie legate de faptul că unii oameni cred, de exemplu, că frații au avut o relație incestuoasă. Sunt oameni care spun că acest lucru nu s-a întâmplat. Au fost oameni care au spus că s-a întâmplat.”

Murphy a spus că a vrut ca seria să înceapă o „conversație despre ceva despre care nu se vorbește niciodată în cultura noastră, și anume abuzul sexual asupra bărbaților” și a spus că a făcut-o „în mod responsabil.”

Fraţii Menendez, condamnaţi la închisoare pe viaţă după ce şi-au ucis părinţii

Profimedia

Sunt obișnuit cu asta,” a încheiat Murphy. „Scriu despre lucruri provocatoare și controversate și motto-ul meu este ‘Nu te plânge niciodată și nu explica niciodată.’”

I-au întâlnit actorii din Monsters pe frații Menendez?

Actorul Cooper Koch a spus că i-a întâlnit pe Lyle și Erik Menendez în închisoare. De asemenea, a spus că a reușit să vorbească cu Erik Menendez la telefon în seara dinaintea premierii show-ului și a spus că au avut o „conversație foarte frumoasă.”

Am avut practic ocazia să-i spun că îl cred și am făcut tot ce am putut ca actor pentru a-l portretiza cât mai corect și autentic posibil”, a spus Koch.

Koch a spus că a citit declarația lui Erik Menendez și înțelege prin ce trece.

Înțeleg cum se simte și înțeleg cât de greu este ca viața ta, și nu doar viața ta, ci și partea cea mai rea din viața ta, să fie televizată într-o versiune dramatizată de Hollywood”, a spus Koch. „Așadar, înțeleg cât de greu trebuie să fie. Și, știi, sunt alături de el și înțeleg că trebuie să fie foarte greu.”

Nicholas Chavez, cel care l-a jucat pe Lyle Menendez, nu i-a întâlnit pe frați și nu are intenția să o facă, a spus el pentru TODAY.

Îți asumi aceste roluri ca actor și cred că o mare parte din acest job, cel puțin pentru mine, este să le lași să plece cu grație și apoi să treci la următorul lucru”, a spus el.

Larisa Andreescu Like

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Puneţi în aplicare sfaturile primite de la specialiştii în parenting?
Observator » Ştiri externe » Unde sunt acum Lyle și Erik Menendez? Motivul pentru care şi-ar fi ucis părinţii şi cum au fost prinşi