Antena Meniu Search
x

Va trimite Rusia arme nucleare în Belarus? Lukaşenko: ”Dacă Doamne fereşte are loc vreo provocare, avem ţintele pregătite"

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că avioanele de război SU-24 ale ţării sale au fost modernizate pentru a transporta armament nuclear, relatează The Guardian.

de Redactia Observator

la 26.08.2022, 15:53

Va trimite Rusia arme nucleare în Belarus? Lukaşenko: ”Dacă Doamne fereşte are loc vreo provocare, avem ţintele pregătite"
Va trimite Rusia arme nucleare în Belarus? Lukaşenko: ”Dacă Doamne fereşte are loc vreo provocare, avem ţintele pregătite" - Profimedia

Potrivit agenţiei de ştiri de stat belaruse Belta, Lukaşenko a spus că a convenit anterior această decizie cu Vladimir Putin. Belarus este pregătit[ să răspundă instantaneu la ”provocări serioase” venite din partea Occidentului, a avertizat Lukaşenko. ”Dacă Doamne fereşte are loc vreo provocare serioasă împotriva Belarusului, ţintele noastre au fost pregătite. Centre de luare a deciziilor. Le cunoaştem”, a mai spus el.

Relaţiile cu Belarus "nu trebuie să fie agravate pentru că înseamnă şi agravarea relaţiilor cu Uniunea Statală Belarus-Rusia, care deţine arme nucleare", a atras atenţia Lukaşenko. Lukaşenko a avertizat că dacă statele occidentale încep să îi facă probleme, răspunsul va fi instantaneu. Minskul nu are propriile arme nucleare, dar este un aliat al Moscovei şi a permis ca teritoriul său să fie folosit de către Rusia pentru a invada Ucraina.

Lukaşenko a felicitat miercuri poporul ucrainean de Ziua Independenţei. ''Preşedintele belarus le urează ucrainenilor un cer paşnic, toleranţă, curaj şi forţă pentru a reveni la o viaţă bună'', a adăugat serviciul de presă al preşedinţiei belaruse. Kievul a respins o urarea "cinică", criticând aspru Minskul pentru că i-a permis Rusiei să întreprindă atacuri asupra Ucrainei de pe teritoriul belarus. 

Consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a criticat aspru mesajul. "Lukaşenko chiar crede că lumea nu a observat participarea lui la crimele împotriva Ucrainei. De aceea el ne urează în mod cinic cer paşnic în timp ce permite rachetelor ucigaşe să ne lovească", a scris Podoliak.

Actuala urare a lui Lukaşenko este în dezacord cu mai multe declaraţii recente ale sale de sprijin pentru invazia rusă asupra Ucrainei vecine. În iulie, el a descris Belarus drept "singura ţară din lume care susţine Rusia în lupta ei împotriva nazismului", amintind de afirmaţia Rusiei conform căreia ea desfăşoară o "operaţiune militară specială" în Ucraina menită să o denazifice şi să o curăţe de ultranaţionalişti.

Kievul şi aliaţii săi spun că Rusia duce un război imperialist de agresiune nejustificat şi neprovocat împotriva Ucrainei. Lukaşenko mai declarase anterior că Republica Belarus a fost "târâtă" în război prin acţiunile Kievului şi că apărarea aeriană belarusă a doborât mai multe rachete ucrainene. Kievul neagă că ar fi tras asupra unor ţinte pe teritoriul belarus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Va trimite Rusia arme nucleare în Belarus? Lukaşenko: ”Dacă Doamne fereşte are loc vreo provocare, avem ţintele pregătite"