Antena Meniu Search
x

Vaccinul pentru COVID-19, motiv de dispută după ce francezii de la Sanofi au anunțat că americanii au prioritate

Prioritatea pieței americane la un vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de compania franceză Sanofi e ceva ce nu poate fi acceptat, spune secretarul de stat francez al economiei, Agnes Pannier-Runacher.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.05.2020, 09:54

Vaccinul pentru COVID-19, motiv de dispută după ce francezii de la Sanofi au anunțat că americanii au prioritate
Vaccinul pentru COVID-19, motiv de dispută după ce francezii de la Sanofi au anunțat că americanii au prioritate - Ferrari Press Agency / BBC via Hepta
  • CEO-ul Sanofi a anunțat că va servi "cu prioritate" SUA dacă va găsi un vaccin pentru COVID-19.
  • Întâietatea SUA ar putea fi de câteva zile sau de câteva săptămâni.

Reacția vine ca urmare a unei declarații făcute de CEO-ului Sanofi, Paul Hudson, care a spus că „guvernul SUA are dreptul la cea mai mare precomandă, deoarece a investit în asumarea riscului”, scrie BBC.

"Pentru noi ar fi inacceptabil să existe un acces privilegiat al unei ţări sau alteia", a declarat Agnes Pannier-Runacher.

Totodată, prim ministrul francez, Edouard Philippe, a declarat că accesul tuturor la un nou vaccin „nu e negociabil”.

Reacțiile în lanț au apărut după ce directorul general al grupului, Paul Hudson, a afirmat miercuri că Sanofi va servi "cu prioritate" SUA dacă va găsi un vaccin, pentru că această ţară "împarte riscul" cercetărilor în cadrul unui parteneriat cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în domeniul biomedical (Barda).

Guvernul american "are dreptul la cele mai mari precomenzi", pentru că SUA "au investit pentru a încerca să-şi protejeze populaţia", a explicat el într-un interviu pentru agenţia Bloomberg.

El a precizat că întâietatea SUA ar putea fi de câteva zile sau de câteva săptămâni.

Și Uniunea Europeană a insistat ca toate țările să aibă acces egal la un vaccin.

„Vaccinul împotriva COVID-19 ar trebui să fie un bun public global, iar accesul la el trebuie să fie echitabil și universal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, citat de AFP.

Cercetările făcute de Sanofi pentru un vaccin anti-COVID sunt finanțate parțial de Autoritatea SUA de Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală (Barda). Dar în ultimii ani, gigantul farmaceutic a primit zeci de milioane de euro de la guvernul francez pentru cercetare.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vaccinul pentru COVID-19, motiv de dispută după ce francezii de la Sanofi au anunțat că americanii au prioritate