Antena Meniu Search
x

Victorie pentru catalanii separatişti! Susţinătorii independenţei au sărbătorit victoria până târziu în noapte

Partidele pro-independenţă au obţinut împreună cele mai multe locuri în Parlamentul de la Barcelona cu 72 mandate dintre cele 135.

Vezi și

Partidele pro-independenţă au obţinut împreună cele mai multe locuri în Parlamentul de la Barcelona cu 72 mandate dintre cele 135, potrivit rezultatelor anunţate până acum. Şi unioniştii formaţiunii Cetăţenii s-au bucurat de o victorie, însă numărul de locuri a fost insuficient pentru a obţine majoritatea. Peste 80% din cei 5 milioane şi jumătate de catalani au mers la vot. O prezenţă record pentru regiune.

Susţinătorii independenţei au sărbătorit victoria până târziu în noapte. Cele trei formaţiuni pro-independenţă, Stânga Republicană a Cataloniei, Împreună pentru Catalonia, a premierului catalan demis Carles Puidgemont, şi Unitatea Populară au obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul regional.

Marta Rovira, membru al Partidului Republican: "Forţele separatiste şi republicane au câştigat alegerile din Catalonia. Noi am câştigat!"

Aflat în exil la Bruxelles, Carles Puigdemont a urmărit numărarea voturilor pas cu pas. În timpul campaniei electorale, acesta a promis că dacă va câştiga alegerile se va întoarce în regiunea separatistă, lucru reiterat şi noaptea trecută. Totodată, fostul lider catalan l-a criticat dur pe premierul spaniol, Mariano Rajoy. 

Carles Puigdemont, fostul lider catalan: "Statul spaniol a fost învins. Rajoy şi cu aliaţii săi au pierdut şi au primit o lovitură puternică din partea catalanilor. Au pierdut plebiscitul prin care au dorit să legalizeze lovitura lor de stat a Articolului 155. Însă, Catalonia nu i-a ajutat să facă acest lucru posibil."

Dar dacă va păşi pe pământ catalan, fostul lider riscă să ajungă direct... după gratii. Carles Puigdemont este acuzat de justiţia spaniolă de rebeliune, după ce în urmă cu două luni, a proclamat independenţa regiunii. 

<AMB TITRATĂ 01.30 - 01.39, EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-ARRIMADAS-REACTION> 

Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol! 

Eu sunt spaniol, spaniol, spaniol! 

+

<SINCRON INES ARRIMADAS, liderul partidului Cetăţenilor, EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-ARRIMADAS-REACTION, 0.25 + 0.31> 

Catalonia, noi am caştigat alegerile parlamentare! 

De cealalată parte, unioniştii au avut parte de o victorie dulce-amăruie. În ciuda faptului că Partidul Cetăţenilor a obţinut cele mai multe dintre mandate, partidele pro-independenţă îşi menţin, la limită, majoritatea în Parlamentul catalan. 

Şi românii stabiliţi în Catalonia au mers, ieri, la urne pentru a-şi alege noua conducere. 

<SINCRON Manel Catalina, româncă stabilită în Catalonia, EXT_2212_SPA+ELECTION+REAX_AP, SURSA AP, 0.49- 0.53> 

Rezultatele par favorabile, dar dorim rezultate mai concrete şi pentru independenţa Cataloniei. 

Participarea electoratului la alegeri a înregistrat o cifră record. Peste 80% din numărul de alegătorilor s-au prezentat, ieri, la urne. 

<  EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PUIGDEMONT

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PIQUE

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-VOTE-PARTICIPATION

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-WRAP-2

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-POLLS-CLOSE

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-VOTING

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-LEADERS-VOTING

EXT_2212_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PUIGDEMONT-EXIT-POLLS

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Victorie pentru catalanii separatişti! Susţinătorii independenţei au sărbătorit victoria până târziu în noapte