Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin îl felicită pe Xi Jinping pentru noul mandat de președinte. Liderul de la Kremlin salută întărirea cooperării cu "prietenul său drag"

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis vineri "sincere felicitări" "prietenului său drag" Xi Jinping, reales preşedinte al Chinei, şi a salutat "întărirea" cooperării lor pe fondul conflictului din Ucraina, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.03.2023, 11:31

Xi Jinping, președintele Chinei, și Vladimir Putin, președintele Rusiei
Vladimir putin l-a felicitat pe Xi Jinping pentru cel de-al treilea mandat de președinte al Chinei. - Profimedia

"Rusia apreciază foarte mult contribuţia dvs. personală la întărirea relaţiilor parteneriatului global şi a cooperării strategice între ţările noastre. Sunt sigur că, acţionând împreună, vom asigura dezvoltarea unei cooperări rus-chineze fructuoase în mai multe domenii", a declarat Putin, într-un mesaj publicat de Kremlin. "Vom continua să ne coordonăm munca în privinţa celor mai importante chestiuni de pe agenda regională şi internaţională", a adăugat preşedintele rus.

Realegerea lui Xi Jinping pentru un al treilea mandat, inedit, de preşedinte al Chinei "ilustrează recunoaştere meritelor dvs. în calitate de şef al statului, precum şi sprijinul pentru politica dvs. în favoarea unei mai mari dezvoltări sociale şi economice a Chinei şi a protejării intereselor naţionale pe scena internaţională", a mai transmis Putin.

Războiul din Ucraina a forțat apropierea Rusiei de China

De la lansarea ofensivei sale împotriva Ucrainei anul trecut, Rusia s-a străduit să îşi întărească relaţiile cu China, în contextul în care cele două ţări traversează o perioadă de tensiuni puternice cu SUA. Beijingul nici nu a condamnat, nici nu a susţinut explicit ofensiva rusă din Ucraina, oferind totuşi un sprijin diplomatic Moscovei şi făcând apel la rezolvarea conflictului.

La 24 februarie, exact la un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document în 12 puncte prin care cere Moscovei şi Kievului să organizeze discuţii de pace. Chiar dacă China încearcă să se impună ca mediator în acest conflict, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii Occidentului, care susţine Ucraina.

Acuzată recent de SUA că intenţionează să furnizeze arme Rusiei, China a dezminţit ferm acest lucru. Ea face apel totuşi cu regularitate la europeni să ţină cont de temerile Rusiei în faţa NATO şi se prezintă, la fel ca Moscova, ca un bastion împotriva hegemoniei occidentale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin îl felicită pe Xi Jinping pentru noul mandat de președinte. Liderul de la Kremlin salută întărirea cooperării cu "prietenul său drag"