Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin, ÎNGRIJORAT de fenomenul Balena Albastră. ANUNŢUL făcut de preşedintele Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat îngrijorat de fenomenul Balena Albastră, despre care se spune că ar fi provocat moartea a 130 de tineri în Rusia, cerând pedepse mult mai drastice pentru cei care se fac vinovaţi de promovarea acestui sinustru joc online.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat îngrijorat de fenomenul Balena Albastră, despre care se spune că ar fi provocat moartea a 130 de tineri în Rusia.

Vladimir Putin a cerut pedepse mult mai drastice pentru cei care se fac vinovaţi de promovarea acestui sinistru joc online.

În prezent, persoanele găsite vinovate de incitare la suicid riscă condamnări de până la trei ani de închidoare.

Ce înseamnă "Balena Albastră"

Dezvăluită în 2016 de Novaia Gazeta, existenţa acestor "grupări ale morţii" pe reţeaua social-media Vkontakte a provocat vii dezbateri într-o societate în care tema sinuciderii rămâne un tabu. Potrivit Novaia Gazeta, din cei 130 de adolescenti care s-au sinucis in perioada noiembrie 2015-aprilie 2016, mai multe zeci au făcut-o la incitarea ”mentorilor” intâlniţi pe Internet care impraştie un cult al sinuciderii.

Cum sunt atraşi adolescenţii în aceste reţele 

De regulă, copilul primeşte un mesaj cu un link către un videoclip. În momentul în care deschide materialul video, administratorul intră în posesia IP-ul calculatorului. Apoi, obţine de la providerul de internet adresa de domiciliu care corespunde IP-ului respectiv. Este primul obiect de şantaj în cazul în care adolescentul nu va vrea să se ...sinucidă.

Apoi încep ameninţările: "Îţi ştim adresa, o să te găsim şi te vom ucide!". 

La începutul jocului, administratorul îi dă potenţialei victime mai multe sarcini de îndeplinit. Este un mit faptul că ar fi 50 de astfel de sarcini. În realitate, numărul de sarcini depinde de cât de mult este tânărul pregătit să se sinucidă. 

Cine a creat "Balena Albastră"?

Deocamdată, un singur ”mentor” a fost arestat de către Comitetul de ancheta din Sankt Petersburg: Filip Budekin (22 de ani), acuzat că a împins la sinucidere 15 adolescenţi pe Vkontakte.

Potrivit anchetatorilor, Budekin (student la psihologie) a creat in acest scop mai multe grupuri virtuale sub nume ca ”Marea Balenelor” sau ”F57”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin, ÎNGRIJORAT de fenomenul Balena Albastră. ANUNŢUL făcut de preşedintele Rusiei