Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin recunoaște, în premieră, că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu războiul din Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a lăudat joi "poziția echilibrată" a Chinei față de războiul din Ucraina, deși a recunoscut că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu operațiunea militară, ceea ce pare a fi o recunoaștere voalată a opiniilor divergente ale acestora cu privire la situația actuală de pe front, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 16.09.2022, 15:18

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping - Profimedia

Putin a făcut aceste comentarii atunci când s-a întâlnit personal cu liderul chinez Xi Jinping în Uzbekistan, la câteva zile după ce Rusia a suferit o serie de eșecuri militare majore în Ucraina. Beijingul a refuzat până acum să condamne în mod categoric atacul, în timp ce a intensificat asistența economică pentru vecinul său, stimulând comerțul bilateral la niveluri record pentru afacerile rusești pe fondul sancțiunilor occidentale.

"Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană. Vă înțelegem întrebările și preocupările în această privință", a declarat Putin. "În timpul întâlnirii de astăzi, desigur, vom explica în detaliu poziția noastră cu privire la această problemă, deși am vorbit despre acest lucru înainte".

Vladimir Putin recunoaște în premieră că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu războiul din Ucraina. Xi Jinping a declarat că China "va colabora cu Rusia pentru a extinde sprijinul reciproc puternic asupra problemelor legate de interesele de bază ale celeilalte părți" și "va juca un rol de lider în injectarea stabilității și energiei pozitive într-o lume a schimbării și dezordinii".

Casa Albă, avertisment pentru China

Casa Albă a încercat să minimalizeze întâlnirea dintre Putin și Xi, spunând că Beijingul nu a încălcat încă sancțiunile occidentale asupra Moscovei și nici nu a oferit asistență materială directă Rusiei. 

"Mesajul nostru către China, cred, a fost consistent: Că nu este momentul pentru orice fel de afaceri cu Putin, având în vedere ceea ce a făcut el în Ucraina. Acesta nu este momentul să fie izolată de restul comunității internaționale, care a condamnat în mare măsură ceea ce face Rusia în Ucraina", a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului național de Securitate pentru comunicații strategice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin recunoaște, în premieră, că Beijingul are "întrebări și preocupări" în legătură cu războiul din Ucraina