Antena Meniu Search
x

Vot pentru demiterea lui Donald Trump, în Camera Reprezentanților a SUA

Camera Reprezentanților a Statelor Unite dezbate și votează demiterea lui Donald Trump. Impeachment-ul președintelui SUA este foarte probabil, mai ales că această cameră inferioară a Congresului este controlată de democrați.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 18.12.2019, 20:00

Donald Trump într-o conferință de presă la Casa Albă
Camera Reprezentanților a SUA dezbate și votează demiterea lui Donald Trump din funcția de președinte SUA - AdMedia / Sarah Silbiger via Hepta

Camera Reprezentanților a Statelor Unite dezbate și votează demiterea lui Donald Trump. Impeachment-ul președintelui SUA este foarte probabil, mai ales că această cameră inferioară a Congresului este controlată de democrați.

Ședința Camerei Reprezentanților a început la ora locală 9.00 (16.00 ora României).

Cum se desfășoară votul

După ce au fost discutate procedurile, abia în jurul orei 12.00 (ora României 19.00) s-a stabilit începerea dezbaterii.

Regulile de dezbatere au fost decise prin vot, 228 pentru și 197 împotrivă, un rezultat care poate fi reprezentativ inclusiv pentru votul de demitere.

Conform regulii, dezbaterile se desfășoară pe durata a 6 ore, fiind așteptate astfel să se încheie în jurul orei locale 18.00 (ora României 01.00, joi).

Care sunt șansele de impeachment

Camera Reprezentanților are 435 de membri, iar pentru demiterea președintelui este nevoie de o majoritate simplă, de 218 voturi.

Democrații, oponenți ai lui Donald Trump, au în prezent 235 de mandate, în timp ce Republicanii au doar 197. Este de așteptat astfel ca votul să fie clar pentru demitere.

Se pare însă că nu toți democrații vor vota pentru a-l da jos pe președinte. Potrivit CNN, un membri al Camerei Reprezentanților din Partidul Democrat, Jeff van Drew, este așteptat să anunțe că va trece în tabăra republicanilor. De asemenea, un alt democrat, Collin Peterson, e așteptat să se opună impeachment-ului. În tabăra republicană, toți sunt împotriva demiterii.

Cum s-a ajuns la impeachment

Donald Trump riscă să fie demis din funcția de Președinte al Statelor Unite pentru un scandal major, care are legătură cu Ucraina. Trump este acuzat că a cerut Președintelui Ucrainei într-o convorbire telefonică să ancheteze presupusa implicare a vicepreședinte american Joe Biden în politica de la Kiev. Conform lui Trump, Biden, care îi e rival în campania pentru prezidențialele din 2020, ar fi cerut demisia procurorului general al Ucrainei care ar fi vrut să-l ancheteze pe fiul fostului vicepreședinte american Hunter Biden, aflat în consiliul de administrație al unei companii de gaz ucrainene.

Pentru acuzațiile aduse de Donald Trump lui Joe Biden nu există dovezi. În schimb, Președintele SUA e acuzat că a încercat să șantajeze Ucraina în scop personal, blocând livrarea ajutorului militar către această țară, dacă nu va fi deschisă o anchetă care să-l vizeze pe Joe Biden.

Întreaga afacere a fost dezvăluită de o persoană din serviciile de informații americane, care în iulie, în momentul în care a avut loc convorbirea dintre președintele american și Volodimir Zelensky, lucra la Casa Albă.

În urma dezvăluirilor, Camera Reprezentanților controlată de Partidul Democrat a decis demararea unei anchete privind demiterea Președintelui SUA.

Acuzațiile oficiale aduse lui Trump

În urma audierilor, comisiile de anchetă ale Camerei Reprezentanților au stabilit că Donald Trump este vinovat și au recomandat demiterea lui. Votul de impeachment a fost stabilit pentru 18 decembrie, pentru două acuzații:

- prima acuzație este de exercitarea puterilor publice pentru obținerea în mod necuvenit a unui folos personal, în timp ce a ignorat sau afectat interesul național, prin a pune presiune pe Ucraina să se implice în alegerile prezidențiale din SUA din 2020.

- a doua acuzație este de obstrucționare a anchetei Camerei Reprezentanților. ”Când a fost prins, iar Camera Reprezentanților a demarat ancheta de impeachment, Președintele Trump s-a angajat într-o sfidare nediscriminatorie, categorică și fără precedent, la adresa investigației”, se afirmă în concluzia comisiilor de anchetă.

Ce urmează

Votul din Camera Reprezentanților nu înseamnă înlăturarea lui Trump, ci doar un prim pas. Decizia de impeachment va reveni Senatului SUA, care va ține un proces la finalul căruia se va da un verdict, prin vot, dacă Donald Trump rămâne sau nu președinte.

Pentru demiterea lui Trump va fi nevoie de votul a două treimi din numărul senatorilor. E un lucru foarte puțin probabil, pentru că Senatul american este controlat de Republicani, susținători ai liderului de la Casa Albă.

Cel mai probabil, procesul de impeachment din Senat va avea loc în luna ianuarie 2020.

Pașii pentru impeachment

- anchetă în Comisiile din Camera Reprezentanților (deja îndeplinit)

- vot de demitere în Camera Reprezentanților (18 decembrie)

- Camera Reprezentanților își alege managerii sau procurorii, care să-l acuze în procesul care are loc în Senat

- Procesul pentru demitere în Senatul SUA, care se va desfășura ca un proces în toată regula, în care senatorii vor avea rol de jurați, ce vor da sentința. La proces, managerii din partea Camerei Reprezentanților își vor susține acuzațiile, apoi avocații lui Trump vor susține apărarea. Vor fi audiați, de asemenea, și martori. Președintele SUA nu e obligat să participe.

- Votul senatorilor la finalul procesului, care cere două treimi pentru demiterea președintelui.

Scenariile de impeachment

În cazul în care nu este demis, Donald Trump rămâne președinte și își continuă munca la Casa Albă.

În cazul în care e vot pentru impeachment în Senat, este activat Amendamentul 25 din Constituția SUA, iar el pleacă automat de la Casa Albă, neavând drept de a se autoamnistia. Vicepreședintele Mike Pence devine Președinte.

În istoria SUA, doar doi președinți au ajuns la procesul de impeachment din Senat, Andrew Johnson și Bill Clinton și ambii au fost achitați și au rămas în funcție. Richard Nixon în schimb a demisionat înaintea votului de demitere din Camera Reprezentanților, după ce comisiile de anchetă au decis că e vinovat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Vot pentru demiterea lui Donald Trump, în Camera Reprezentanților a SUA