Antena Meniu Search
x

Vremea din Europa s-ar putea răci foarte tare înainte de Crăciun. Stocurile de gaze naturale ar putea fi insuficiente

Există  "șanse mai mari decât de obicei" ca Europa să se confrunte cu o perioadă de răcire semnificativă înainte de Crăciun, potrivit unei noi prognoze meteo pe termen lung produse de autoritățile internaționale de combatere a schimbărilor climatice. Avertismentul vine pe măsură ce țările europene continuă să-și umple depozitele de gaze naturale, sperând să treacă peste iarnă fără a folosi hidrocarburi din Rusia, notează Politico.

de Redactia Observator

la 15.10.2022, 13:22

Vremea din Europa s-ar putea răci foarte tare înainte de Crăciun - Profimedia

Analiștii au declarat că ar trebui să existe suficient gaz pentru o iarnă normală, dar dacă temperaturile scad, guvernele ar putea fi forțate să raționalizeze accesul la gaze, afectând activitatea economică. Șansa unei perioade reci în acest an, cel mai probabil în decembrie - rămâne "foarte reală", a declarat Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice de la Centrul European pentru prognoze meteo.

Prognozele legate de vremea de la iarnă sunt încă neclare și există mai mulți factori cheie care ar putea afecta situația din lunile reci, a spus Buontempo. Dar guvernele europene care se pregătesc pentru prima iarnă a crizei energetice ar trebui totuși să fie atente la posibilitatea unui val de aer rece înainte de Crăciun, care ar pune presiune suplimentară asupra aprovizionării cu gaze a continentului.

O vară călduroasă poate fi urmată de o iarnă extrem de rece

"Ieșim dintr-o vară călduroasă. Știm că iernile devin mai blânde. Așa că am putea fi înclinați să credem că va fi o iarnă ușoară și nu trebuie să ne facem griji", a spus Buontempo. "Acest lucru s-ar putea întâmpla, dar previziunile pe care le emitem astăzi și înțelegerea modului în care funcționează sistemul climatic ne conduc să sugerăm că, de fapt, încă există posibilitatea ca vremea să se răcească foarte tare înainte de Crăciun", a adăugat acesta.

Buontempo a declarat că este important ca guvernele europene să utilizeze cât mai mult posibil datele existente privind condițiile climatice și modelele meteorologice nu doar pentru a se pregăti pentru perioadele reci, ci și să prevadă perioade potențiale de vânt scăzut și precipitații scăzute care ar putea afecta producția de energie din surse regenerabile.

"Avem o cantitate imensă de date gratuite și ușor accesibile", a spus Buontempo. "Trebuie să le folosim în mod corespunzător, pentru că a devenit atât de importantă din punct de vedere strategic."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vremea din Europa s-ar putea răci foarte tare înainte de Crăciun. Stocurile de gaze naturale ar putea fi insuficiente