Antena Meniu Search
x

Video Zeci de mii de oameni spun că au făcut cancer, după ce au folosit pudra de talc de la Johnson & Johnson. Cum vrea gigantul să rezolve problema

Se vehiculează sume record pentru închiderea celui mare scandal din industria farmaceutică. Compania Johnson & Johnson este dispusă să dea miliarde de dolari despăgubiri clienţilor care au dat-o în judecată. Vorbim despre mii de procese deschise de persoane care s-au îmbolvnăvit de cancer, după ce au folosit o pudră de talc contaminată cu azbest. În urma scandalului, reprezentanţii gigantului au promis că vor înlocui talcul cu o pulbere din amidon. Iar noul produs va ajunge până la finalul acestui an în toate farmaciile din lume, inclusiv din România.  

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 20:37

Vezi și

Aproape 9 miliarde de dolari promite compania Johnson&Johnson că va plăti despăgubiri clienţilor care au reclamat că s-au îmbolnăvit de cancer din cauza unui produs al gigantului farmaceutic. Pudra de talc pentru copii ar fi fost contaminată accidental cu azbest, substanţă dovedit cancerigenă. Sunt zeci de mii de persoane care în ultimii 25 de ani au acţionat compania în judecată.

Susan Berfield, jurnalist: Johnson&Johnson a fost acuzat că ştie despre studiile care sugerează faptul că există o legătură între utilizarea pudrei pentru copii pe cale genitală şi cancerul ovarian. Şi că nu au pus niciodată un avertisment pe etichetă.

Compania Johnson & Johnson este dispusă să dea miliarde de dolari despăgubiri clienţilor

Gigantul american neagă acuzaţiile. Compania continuă să creadă că aceste reclamaţii sunt speculative şi nu au valoare ştiinţifică...scrie în comunicatul fimei în care se face şi precizarea că acceptarea de a plăti cele aproape 9 miliarde de dolari nu însemană o recunoaştere a unei greşeli, ci o dorinţă de a pune capăt litigiilor. 

Pe acelaşi subiect

Erik Haas, vicepreşedintele J&J pentru litigii: Pudra de talc este folosită de zeci de ani pentru a preveni sau calma iritaţiile. În unele cazuri, această pulbere poate fi contaminată accidental cu azbest, un mineral extrem de periculos, cu efect cancerigen. Iată cum accţionează! Odată aplicată pudra pe piele, particulele de azbest migrează prin colul uterin, spre ovare. Acolo se depun pe ţesuturi, iar folosită pe termen lung poate duce la apariţia cancerului ovarian. Atenţie, însă! Pericolul există doar în cazul produselor contaminate cu această substanţă.

Beatrice Speteanu, farmacist: Talcul în sine este un minereu natural. El când se găseşte în natură poate conţine anumite urme de azbest. Aceste firme care produc talc pentru industria cosmetică ar trebui să facă foarte des aceste analize să depisteze eventuale urme de azbest. 

Numai la unul din procese, judecătorii de peste ocean au stabilit despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari pentru 22 de femei

Tery Brickey, judecător: Folosea un produs despre care credea că este sigur, nu avea nicio idee că ar putea fi periculos şi că acel produs ar putea fi de vină pentru că suferea de cancer. 

În 2019 Agenţia pentru Medicamente din Statele Unite a analizat produsele pe bază de pudră de talc existente pe piaţă. În 9 dintre ele s-a găsit azbest în compoziţie, iar loturi întregi au fost retrase de la vânzare. În urma scandalurilor, compania a promis că din 2023 va înlocui produsul pe bază de pudră de talc cu o pudră din amidon. Momentan noua formulă nu a ajuns în toate farmaciile.

Reprezentanţii din România ai companiei nu au putut fi contactaţi pentru a comenta situaţia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zeci de mii de oameni spun că au făcut cancer, după ce au folosit pudra de talc de la Johnson & Johnson. Cum vrea gigantul să rezolve problema